(life priča) Bivši kapiten bh. nogometne reprezentacije Vlatko Glavaš proglašen za sportsku ličnost decenije: Javnost je osvojio – karakterom

- Advertisement -

Prošle sedmice u Bihaću je održan 77. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2021. godini u organizaciji Sportskog saveza BiH. Jednu od nagrada dobio je bivši kapiten bh. nogometne reprezentacije – Vlatko Glavaš. Proglašen je za sportsku ličnost decenije. U trenucima kada je preuzimao nagradu Dom kulture u gradu na Uni preplavile su emocije koje su ,bez dvojbe, kod Glavaša pohranjene u nezaboravno sjećanje. Dugotrajan aplauz i oduševljenje Krajišnika samo su potvrdili da je priznanje otišlo u prave ruke. Lideru koji se dokazao u prošlosti.

Piše:Edin Isanović

Ponosno je nosio kapitensku traku oko ruke

Vlatko Glavaš igrao je za reprezentaciju BiH u jednom teškom vremenu, a u tim trenucima  bio je i kapiten državnog tima. Lider ekipe u jednom od najtežih momenata, kada su se udarali temelji za sve ono što će uslijediti poslije. Za nacionalne boje bio je spreman dati više od maksimuma. Stoga je i danas vrlo, vrlo omiljen kod navijača. Kada se spomene njegovo ime, pristlice BiH ”dignu palac gore”. Karijeru je počeo graditi u bugojanskoj Iskri, a kasnije je nastupao u Bundesligi gdje je ostavio dubok trag. Svojim golovima pomogao je Fortunu da uđe u elitni razred njemačkog nogometa. Često je naglašavao kako je za njega nogomet ozbiljan posao da bi se odrađivao i milimetar ispod maksimuma. Ponosno je nosio kapitensku traku oko ruke u dresu bh. nogometne reprezentacije. I uvijek sa puno optimizma, težio je da u svakoj utakmici sa grbom BiH igra do krajnjih granica svojih mogućnosti. Želio je tada pomoći državi koja je željela afirmaciju, koja je bila nova na karti Evrope. To se pamti, to se ne zaboravlja.

PROČITAJTE JOŠ:  U Drinskom jezeru pronađeno tijelo nestalog pripadnika Oružanih snaga BiH Drage Tanaskovića?

‘’Kada je stigao poziv za bh. reprezentaciju rekao sam predsjedniku da ja nemam rezervne domovine i da Bugojno nije u Kini. Nakon svega što se dešavalo meni, mojoj porodici i djeci, bilo mi je neugodno jer je bilo problema. Ipak, moji roditelji su na bolji svijet otišli ponosni na mene jer sam napravio nešto dobro za BiH. Kada bi se vratilo vrijeme, opet bih sve uradio identično’’, rekao je u jednom od intervjua za Life.ba Glavaš.

Na utakmici velikih uloga i velikih tenzija pokazao dostojanstvo

Od bh. reprezentacije oprostio se prije više od 20 godina kada je na najvećem bh. stadionu gostovala reprezentacija svijeta koju je predvodio brazilski nogometaš Dunga, a meč je imao humanitarni karakter. Prikupljana je pomoć za SOS dječije selo. Pored njega od bh. tima oprostili su se Baždarević, Smajić i Omerović.

‘’Tu aprilsku noć igrao sam protiv Baggia, Dunge, Hadjija, Lame, Mahdavikie… a ekipu su vodili Carlos Alberto Perreira i Carlos Queiroz’’, prisjećao se Vlatko.

Kasnije je Glavaš uplovio u trenerske vode gdje je bio član stručnog štaba bh. reprezentacije za vrijeme ere – Blaža Sliškovića. Posebno se pamti dostojanstveno ponašanje na utakmici velikih uloga i velikih tenzija u Beogradu. Taj dvoboj odlučivao je putnika na Mundijal koji se 2006. godine održao u Njemačkoj. Poraženi smo 1:0. Još nas prati osjećaj da smo bili blizu cilja, ali je sudbina opet bila cinična.

‘’Sjećam se i okršaja na Marakani sa tadašnjom selekcijom Srbije i Crne Gore i onih topovskih udara. Možda se taj meč trebao prekinuti. Kapiten Sergej Barbarez je to i tražio, ali se to očigledno nije smjelo desiti’, kazao je čovjek koji je omiljen kod navijača bh. reprezentacije.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Banjaluci: Majka pronašla sina mrtvog

Dakako, u svim situacijama , posebno onim kriznim, Glavaš je pokazao patriotizam, karizmu, a posebno karakter. Zbog toga je i osvojio bh. javnost koja ga voli i vjeruje svakom njegovom potezu.

‘’Lijep je to osjećaj, to ne možete kupiti. Ili te vole ili ne’’, kaže Vlatko.

U Zenici je na poluvremenu napustio svlačionicu i otputovao u Bugojno

Također, vodio je s klupe tuzlansku Slobodu, sarajevski Olimpik i zeničke crveno – crne. U Čeliku je bilo određenih problema. Na poluvremenu jedne utakmice napustio je klupu Zeničana.

‘’Moje dostojanstvo i odnos prema ljudima nisam htio da mijenjam. Da neko treba da igra samo zato što je sin od nekoga – kod mene to nije išlo. U Zenici su mi ružno psovali i vrijeđali, a majka je umrla mjesec dana prije toga. Nisam to mogao podnijeti. U svlačionici sam se pozdravio na poluvremnu i otišao u Bugojno. Sjećam se da mi je stari tada rekao –  ‘Šta se dešava? Dnevnik počinje s tobom’. No, i danas rado odem u Zenicu’’, govorio je svojevremeno bivši kapiten bh. tima za naš portal.

Bivši kapiten danas je više okrenut političkom životu, ali uvijek je uz sportiste. Svojim incijativama želi im pomoći. Iako ne voli o tome puno pričati, često učestvuje u humanitarnima akcijama. Glavaš je izuzetno cijenjen u BiH i mnogi ga često zovu  “da ih počasti prisustvom“.

Naposljetku, Glavaš je zasluženo preuzeo nagradu koji je ,bez dvojbe, trebao dobiti mnogo ranije. No, takvi smo mi, premalo cijenimo zaslužne, starije, bez obzira što su puno dali…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...