[life intervju] Slobodan Čobo Janjuš otkrio zbog čega voli i Želju i Sarajevo: Za ljubav je potrebno dvoje

- Advertisement -

Slobodan Janjuš Čobo rođen je na sarajevskoj Baščaršiji, a djetinjstvo je proveo u drugom dijelu grada – na Grbavici.

Čobo bio omiljen kod navijača

Statistika pokazuje da je bio jedan od najboljih golmana nekadašnje moćne jugoslovenske lige. Imao je najviše desetki od svih čuvara mreže – ukupno 15.

To sve govori o njemu. Također, jedini je u historiji Plavog i Bordo tima koji je u dva navrata bio među stativama oba kluba. Osim sarajevskih vječitih rivala, branio je za Vojvodinu, Radnički Pirot, Olimpiju, Dinamo Zagreb i Sutjesku iz Nikšića.

Njegovo prisusutvo među stativama ulijevalo je samopouzdanje čitavoj ekipi, a intervencije su, bez dvojbe, bile bravurozne. Čobo često zna reći da vrhunski golman mora imati osobine lava, leoparda i tigra.

Ovih dana iz Sjedinjenih Američkih Država je doputovao u grad na Miljacki, a za Life.ba govorio je o bh. reprezentaciji i predstojećim utakmicama baraža, golmanima u državnom timu, a dotakao se i svojih bivših klubova iz glavnog grada BiH, Željezničara i Sarajeva.

Piše:Edin Isanović

Na početku se osvrnuo na izbor Dušana Bajevića za šefa bh. državnog tima.

”Bio je vrhunski igrač. Kao trener se dokazao i on je jedna veličina. Suvišno je pričati o njegovom znanju. No, fudbal uvijek ide naprijed, isto kao i tehnologija. Mijenja se stil igre. Ipak, ja sam optimista i mislim da će uraditi dobar posao. Može da napravi dobru ekipu, sa nekoliko novih imena unutra. Uz jednu dobru atmosferu ,gdje će svi biti prijatelji na tereni i van njega, može napraviti pravi pogodak. Također, dugo je uz Nogometni savez BiH, poznaje prilike i sve to daje nadu za optimizam svima nama”, kaže Čobo za Life.

Dodaje da je najvažniji faktor psihološke pripreme, a govorio je i o golmanima Zmajeva.

”U bh. timu imaju dva imena koja izuzetno poštujem, cijenim i volim. To su Džeko i Pjanić. Jasno je da imamo i dobre golmane. Begović je sjajan golman. Da je drugačije ne bi branio u engleskoj ligi, ne bi mogao ptpisati za Milan. Ipak, ja malo drugačije razmišljam. U Chelseaju je bio rezervni golman, potom je branio u Azerbejdžanu, a sada je otišao u Italiju, gdje je ponovo rezerva. Da sam ja na njegovom mjestu birao bih klubove gdje ću biti broj jedan, ne zamjena. Asmir mi je izuzetno drag kao čovjek. Ranije sam gvoorio da je Šehić s razlogom prvi izbor. U tim trenucima je bio u boljoj formi. Iskreno, neka se niko ne naljuti, ali nisam vidio da Begović i Šehić vade reprezentaciju. Mislim na period kada ekipa pada, da oni svojim intervencijama podignu ekipu. Zato je bilo poraza od reprezentacija koje su ,po rejtingu, slabije od BiH. Bez dvojbe, obojica su dobri golmani i neka stručni štab odluči ko će braniti u baražu”, dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona
Slobodan Čobo Janjuš (zelena jakna)

Janjuš smatra da je prvi protivnik u baražu Sjeverna Irska sjajna selekcija i da opuštanja ne smije biti.

”Bh. tim je dobio u Ligi nacija ovu reprezentaciju dva puta. No, to ih ne smije zavarati. Znamao da su oba okršaja protivnici bili sjajni, naročito u Blefastu. Irci igraju engleski stil, taj brzi fudbal. Naš stručni štab, na čelu sa Bjevićem treba izabrati taktiku koja će onemogućiti njihov stil igre. Dakako, kada igraš kući, logično je da ideš na pobjedu i tu vidim našu prednost. Ako prođemo njih, opet nas čeka težak protivnik, bolji iz meča Republika Irska – Slovačka. Optimista sam, vjerujem u ovaj tim. Za ispunjenje cilja, svi igrači moraju biti u optimalnom izdanju. Ako izbore Euro, bit ću sretan. Biću, tužan ako ne uspijemo. Na kontinentalnoj smotri još nikada nismo bili. Zaslužujemo to. Igrali smo tri puta baraž, vrijeme je da i to prokletstvo skinemo iz četvrtog pokušaja”.

Čobo je potcrtao kako je njegov nekadašnji saigrač iz FK Sarajevo Safet Sušić do sada napravio najbolji posao.

”Pape je najuspješniji bh. selektor. Odveo je reprezentaciju u Brazil. Ostali su došli do vode, ali se nisu napili. Mislim na Muzurovića, Sliškovića, Blaževića i Baždarevića. Bili su blizu, ali nisu uspjeli. Naviijat ću za bh. tim svim srcem kako bi ostvarili cilj”.

 Neizbježno je bilo pitanje o Premijer ligi BiH.

”Sve pratim, znam situaciju u bh. prvenstvu. Šteta je što svi mladi i nadareni igrači, čim nešto pokažu, odlaze u inostranstvo. Dovode se stariji fudbaleri koji su u smiraju karijere. Zato je Premijer liga BiH jedan prosjek i nema značajnog pomaka. Ako žele da desi napredak, moraju čelni ljudi promijeniti pravila. Dakle, NSBiH treba donijeti odluku da talentirani igrač sa 18 godina ne može ići vani do određenog broja godina. Kao što je nekada bilo u jugoslovenskoj ligi. Tako bi se dobila koncentracija kvaliteta. Fudbal je odavno postao biznis. Žalosno je da niti jedan klub iz BiH nije još nikada izborio plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja”.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Janjuš kaže kako je iskoristio priliku i posjetio Dolinu ćupova, mjesto gdje je počeo graditi svoju, kasnije će se ipostaviti, uspješnu karijeru.

”Boravio sam na Grbavici prije nekoliko dana, teren je sjajan, tribine odlične.  Vjerujete li da sam se u tim trenucima vratio u svoje dane iz djetinjstva. Proradile su emocije. Grbavica je dobila naziv, jer je bio grbav teren. Trenirali smo na šljaci, a današnji igrači imaju fenomenalne uslove da se razviju u prave fudbalere”.

Govorio je Čobo i o golmanima Sarajeva i Želje.

”Kovačević iz Sarajeva je nadaren golman. Ima dosta kvaliteta i rekao sam da je on budući reprezentativni čuvar mreže. U Želji su Kjosevski i Erić, Vedran je dobio na kilaži i mora raditi na tome. Također, treba biti brži na centaršutevima. Gledao sam prije nekoliko dana utakmicu u Bijeljini između Radnika i Željezničara i razočarao sam se. Nisu šutnuli na gol, a Plavi imaju dobru veznu liniju. Odbrana je onako, a u napadu je šteta što nema Krpića”.

Čobo sa učesnicima kampa

Janjuš dodaje kako već pet godina radi golmanske kampove edukacije.

”Balkan kamp organizujemo već nekoliko godina. To radim sa jednim sjajnim timom i mogu reći da sam sretan i zadovoljan što sam s njima”.

Na kraju naglašava kako je uvijek sretan kada dođe u Sarajevo.

”Volim Baščaršiju gdje sam se rodio, volim Grbavicu gdje sam prohodao. Počeo karijeru u Želji, a rodio se na Čaršiji, uvijek sam želio da branim za oba kluba. A za ljubav je potrebno dvoje. Teško je biti Sarajlija, a ja sam napravio spoj. Osim toga, promijenio sam najviše klubova, branio u svim Republikama Jugoslavije. Bio sam zadužen da širim bratstvo i jedinstvo, ali nisam  ,nažalost, uspio”, zaključio je Janjuš.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...