[life analiza] Liverpool je najuspješniju sezonu u historiji mogao završiti samo ovako, sa trofejom Lige prvaka

- Advertisement -

Burna sezona u Ligi prvaka je završena, a pehar je podigla ekipa Liverpoola.

Potpuno zasluženo, ne samo zato jer su u finalnoj utakmici bili taman toliko bolji od Tottenhama da njihov trijumf nije dolazio u pitanje, već što su iza sebe imali sezonu iz snova.

Posebno kada se zna da su u engleskoj Premijer ligi odigrali svoju najbolju sezonu u historiji, osvojili su 97 bodova kao nikada do sada, ali opet nisu bili prvi na tabeli već je titula ostala u rukama Manchester Citya.

I nju su izgubili zbog jednog jedinog poraza u sezoni, upravo od šampiona, u utakmici u kojoj su u najmanju ruku zaslužili remi.

Fudbaleri Liverpoola su u finalu Lige šampiona, igranom na madridskom stadionu Wanda Metropolitano, savladali Tottenham, rezultatom 2:0 ( Burak Akbulut – Anadolu Agency )

Bilo bi zaista nepravedno da je ekipa s takvom sezonom, na kraju izgubila i trofej Lige prvaka, do kojeg su došli nakon što su prethodno eliminirali dva giganta, Bayern i Barcelonu.

Špance nakon nevjerovatnog preokreta, poraza od 0:3 na Camp Nou, te pobjede od 4:0 pred svojim frenetičnim navijačima.

Iako će svaki navijač Liverpoola priznati da bi svijetla obraza dao trofej Lige prvaka za onaj Premijer lige, koji su zadnji put držali u rukama prije čitavih 29 godina, u sezoni 1989/90, jasno je da biti na krovu Evrope ipak znači da si trenutno najbolja ekipa na planeti.

Ogromna radost, koja se sa ulica Madrida gdje se igralo finale preselila na Liverpool trebala bi biti uvertira da se u narednoj sezoni napokon osvoji i Engleska, a momci koje predvodi Jurgen Klopp svakako imaju sve potrebno i za takav podvig.

Kako je ekipa Liverpoola sastavljena od igrača iz svih dijelova svijeta, slavilo se po raznim dijelovima planete.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nijemac Jurgen Klopp pokazao je i definitivno da je vrhunski stručnjak, a da je prethodno izgubljenih šest finala s Borussiom Dortmund i Liverpoolom bio više splet nesretnih okolnosti nego trenerskih gafova.

Zanimljivo je da u raji „Nijemac“ ipak nije Klopp već golman Alisson Becker, koji je rođen u brazilskom Nuevo Hamburgu, mjestu koje čine većinom Nijemci koji su u Južnu Ameriku stigli još u 19 vijeku.

Beckerov otac i baka još uvijek pričaju njemački, a bez obzira što ga on ne zna, baš tako, Nijemac, prozvali su ga njegovi suigrači dok je branio u Romi.

Mohammed Salah posebna je priča, njemu i Sadio Maneu trijumf dolazi u svetom mjesecu, Ramazanu, koji su uredno ispostili, i to uz zaštitu svog trenera Kloppa koji je na opaske novinara da nije dobro da dva ponajbolja igrača poste prije utakmice sezone rekao „da su neke stvari veće od fudbala“, te da je za njega najbitnije ono što igrači pokazuju na terenu, a to se nimalo nije razlikovalo od onog što su pružali tokom čitave sezone.

Liverpool se osvajanjem šeste titule prvaka Evrope izdvojio na listi najuspješnijih klubova u historiji, sada su ispred njih samo neprikosnoveni Real sa 13 i Milan sa sedam trofeja, dok su iza sebe ostavili Bayern i Barcelonu koji imaju po pet.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...