Lejla Njemčević osvojila Svjetski kup 4 Islands u Hrvatskoj

- Advertisement -

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Njemčević i timska partnerica Stefanie Dohrn su nakon pet etapa utrkivanja osvojile Svjetski kup u maraton disciplini u Hrvatskoj i pobjedom upisale po 250 UCI bodova za Svjetsku ranking listu.

Utrka 4 Isands je održana na četiri otoka u Hrvatskoj i vožena je u pet etapa, dok su Lejla i Stefanie upisale dvije pobjede na najdužim etapama.

Uprkos tehničkim problemima koje je timska partnerica bh. biciklistkinje imala u predzadnjoj četvrtoj etapi, odnijele su ubjedljivu pobjedu s prednošću od 18 minuta i 39 sekundi ispred drugoplasiranih Costanze Fasolis i Claudie Peretti iz Italije, dok su treće mjesto zauzele Grette Steinburg iz Estonije i Janine Wust iz Švicarske.

Njemčević i Dohrn su vozile veoma taktičku utrku s obzirom na to da su nakon druge etape obukle narandžastu majicu lidera utrke koju su zadržale sve do kraja utrke.

PROČITAJTE JOŠ:  Mostarac nakon svađe sa bratom zapalio stotine automobilskih guma

Nakon dvije srebrene medalje iz prošle sezone te trećeg mjesta iz Španije u ovoj sezoni na utrkama Svjetskog kupa, ovo je bila prva pobjeda za Lejlu Njemčević ali i prva zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu.

Njemčević trenutno zauzima 7. mjesto na Svjetskoj UCI ranking listi. Nakon upisa bodova očekuje je veliki napredak, a cilj je ulazak u top tri biciklistkinje svijeta.

– Bila je ovo jedna od najzahtjevnijih utrka na kojoj sam nastupala, radi izuzetne logističke zahtjetvnosti ali i terena na kojima su se održavale etape potrebna je izuzetna koncentracija iz etape u etapu. Konkurencija je izvukla ono najbolje iz Stefanie i mene te upravo radi toga ovo je do sada moja najdraža pobjeda. Tokom svih pet etapa sam se ojećala izuzetno spremno i na svim usponima sam pravila veliku prednost tako da sa velikim samopouzdanjem očekujem ostatak sezone i preostalih pet svjetskih kupova – rekla je Lejla Njemčević.

PROČITAJTE JOŠ:  Građani opet na udaru: Elektroprivreda BiH će povećati cijenu struje za domaćinstva

Naredno takmičenje bit će Svjetski kup u Poljskoj koje se održava dvije sedmice prije Evropskog prvenstva u Češkoj, jedno od glavnih ciljeva u ovoj sezoni za najuspješniju bh. biciklistkinju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...