Kvalifikacije za rukometni EURO u Hrvatskoj: Veliki derbi Slovenije i Njemačke, BiH u Finskoj

- Advertisement -

Utakmicama trećeg kola nastavljaju se kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za rukometaše koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj. Od reprezentacija iz regiona danas i sutra će na parket izaći Crna Gora, Slovenija, BiH, Makedonija i Srbija. Najteži zadatak u trećem kolu ima Slovenija, koja će predvođena Veselinom Vujovićem s klupe, večeras u Ljubljani ugostiti aktuelnog evropskog šampiona Njemačku, javlja Anadolu Agency (AA).

S obzirom da su Slovenci treća reprezentacija s posljednjeg Svjetskog prvenstva, igranog početkom ove godine u Francuskoj, jasno je da se radi o derbiju trećeg kola kvalifikacija za EURO 2018. Nakon dva kola u grupi 5 Nijemci imaju maksimalna četiri boda, dok su Slovenci ispustili jedan bod na gostovanju Portugalu, tako da večeras pred domaćim navijačima imaju imperativ da dođu barem do jednog boda.

U grupi 3 rukometna reprezentacija BiH, opterećena brojnim problemima finansijske prirode, otputovala je jutros u Finsku, gdje će sutra izaći na megdan domaćoj selekciji. Izabranicima Bilala Šumana neophodna je pobjeda, ukoliko žele zadržati bilo kakve šanse za plasman na EP. Osim finansijskih, selektor se susreo i sa problemima u igračkom kadru, jer su povrijeđeni Faruk Vražalić, Dejan Malinović i Tomislav Nuić. Bez obzira na sve spomenuto Šuman je optimista pred sutrašnju utakmicu sa Fincima.

PROČITAJTE JOŠ:  Snažniji zemljotres ponovo pogodio BiH i Crnu Goru

“Imamo velike šanse protiv Finske. Sa dvije pobjede otvara nam se put ka Evropskom prvenstvu. Onda bi u junu protiv Španije i Austrije imali priliku da dođemo do drugog mjesta, koje bi nas po prvi put odvelo na Evropsko prvenstvo”, kazao je Šuman za Anadolu Agency (AA).

Pred ključnom utakmicom kvalifikacija nalazi se i Crna Gora, koja će danas gostovati Slovačkoj u grupi 6. Crnogorci moraju ići na pobjedu, ako žele zadržati šanse za plasman na EURO 2018, posebno zbog činjenice da se nalaze u veoma jakoj grupi u kojoj su još Švedska i Rusija.

Makedonija s novim selektorom Špancem Raulo Gonzalezom sutra će ugostiti Island u jako važnoj utakmici grupe 4. U vjerovatno najizjednačenijoj grupi kvalifikacija nakon dva odigrana kola sve četiri reprezentacije imaju po dva boda. Stoga je lako moguće da o putnicima na EP iz grupe 4 odlučuje svaki gol, a kamo li bod.

Srbija je sjajno otvorila nadmetanje u grupi 2 pobjedom u gostima kod favorizovane Poljske. No, potom su Srbijanci sve to prosuli domaćim debaklom od Bjelorusa. Sada je pred izabranicima Jovice Cvetkovića izuzetno važan dvomeč sa liderom grupe Rumunijom, a prvi susret igraće sutra u Baia Mareu.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se održati od 14. do 28. januara, plasiraće se po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana. Jedini siguran učesnik je domaćin Hrvatska.

PROČITAJTE JOŠ:  Zemljotres u Hrvatskoj: Dobro je zadrmalo

– Parovi 3. kola –

Grupa 1: Latvija – Holandija (3. maj), Mađarska – Danska (4. maj)

Grupa 2: Bjelorusija – Poljska, Rumunija – Srbija (oba susreta 4. maja) g

Grupa 3: Austrija – Španija (3. maj), Finska – BiH (4. maj)

Grupa 4: Ukrajina – Češka (3. maj), Makedonija – Island (4. maj)

Grupa 5: Slovenija – Njemačka (3. maj), Švajcarska – Portugal (4. maj)

Grupa 6: Slovačka – Crna Gora, Rusija – Švedska (oba 3. maja)

Grupa 7: Norveška – Francuska, Belgija – Litvanija (oba 3. maja)

 – Poredak –

Grupa 1: Danska, 4 boda, Mađarska 4, Holandija 0, Latvija 0

Grupa 2: Rumunija 4, Bjelorusija 2, Srbija 2, Poljska 0

Grupa 3: Španija 4, Austrija 2, Finska 2, BiH 0

Grupa 4: Češka 2, Makedonija 2, Island 2, Ukrajina 2

Grupa 5: Njemačka 4, Slovenija 3, Portugal 1, Švajcarska 0

Grupa 6: Švedska 4, Rusija 2, Slovačka 1, Crna Gora 1

Grupa 7: Francuska 4, Norveška 2, Litvanija 2, Belgija 0

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...