Kick box postao dio olimpijske porodice: Bašović oduševljen odlukom, Mahmić nada se nastupu na Olimpijadi

- Advertisement -

Svjetska kickboxing organizacija (WAKO) priznata je od Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), a ova informacija obradovala je sve ljubitelje borilačkih sportova u našoj zemlji, ali i takmičare i trenere u ovom sportu. Ova odluka donesena je juče na sjednici Upravnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta u Japanu.

Nermin Bašović, osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Parizu 2003. i Sportista godine BiH za 2003. godinu, također ne krije oduševljenje zbog ove odluke.

– Ulaskom u MOO kickboxing je napravio jedan veliki, mogli bismo reći najveći korak prema uvrštenju u olimpijski program, i, ako bude sreće, mogli bismo ga gledati na igrama u Parizu 2024. godine. Kick box u budućnosti ima veliku obavezu da bude još bolji, i u naredne tri godine svi moramo raditi na ispunjavanju važnih kriterija MOO i razvijati kickboxing u skladu sa olimpijskim vrijednostima i načelima. Bit će teško ostvariti taj cilj, biti na Olimpijadi, koliko je teško ući tako je lako ispasti. Svjedočimo da je boks u krizi i da je u pitanju da li će biti izbačen iz olimpijskog programa, a svima nama treba biti jasno da poštenim, vrijednim i upornim radom svih nas možemo biti dio olimpijske porodice i ostvariti naš cilj- biti na Olimpijadi – kaže Bašović koji posljednjih godina sa dosta uspjeha prenosi bogato znanje članovima Kick boxing akademije Ilidža.

PROČITAJTE JOŠ:  Muzaferija: Danas sam se osjećala grozno, ali sutra želim jako dobar rezultat

Zeničanin Bahrudin Mahmić prošle godine postao je svjetski prvak u low kick kategoriji do 91 kilogram u Mađarskoj, nakon što je porazio Srbijanca Bojana Džepinu.

– Sada svi drugačije gledaju na kickboxing.  Na ovu odluku čekalo se više od dvije godine. Kick box je napokon dobio status kakav zaslužuje. Godinama imam odlične rezultate, ali nikada nisam mogao biti izabran za najboljeg sportistu u kantonu ili gradu, jer nismo bili priznati od Olimpijskog komiteta. Sada ću i ja, ali i druge kolege konačno imati priliku da konkurišemo za priznanja koja nam pripadaju. Nadam se da će borci iz kick boxa dobiti priliku da učestvuju na OI. Naravno, moja je najveća želja da ponesem zastavu Bosne i Hercegoovine na Olimpijadi. Olimpijske igre su san svakog sportiste i nakon posljednje odluke postoji nada da ću i ja ostvariti svoj san – kaže Mahmić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...