Kemal Alispahić za Life.ba: Prvaka Velsa Sarajevo treba nadmudriti, a ne nadjačati

- Advertisement -

Kemal Alispahić, nekadašnji trener Željezničara, te prvi šef struke Sarajeva i Čelika, istakao je za Life.ba očekivanja od večerašnje utakmice 1. pretkola Lige prvaka u Cardiffu gdje će aktuelni prvak BiH igrati protiv šampiona Velsa – Connah’s Quay Nomadsa. Na početku je podvukao kako se potrudio i analizirao suparnika Bordo tima.

”Odmah ću na početku reći da je za mene Sarajevo apsolutni favorit. Oni od marta nisu igrali, ali sam pogedao dvoboje prethodnih sezona gdje su igrali protiv Vojvodine, Kilmarnocka i Partizana. Predstavnika Škotske su eliminisali, ali su igrali podređenu ulogu i imali su dosta sreće. Skromnog su kvaliteta za evropske standarde. Na prvu djeluju dosta snažno, dobro su građeni. No, na tome se sve završava. Taktički su izuzetno sirovi. Pokušavaju igarti na snagu, ali kada im se spusti lopta prestaju da ganjaju i povuku se u svojih šesnaest metara i neorganizovano se brane. Ovo sve stoji iz onoga što sam vidio na ovim utakmicama. Oni ne mogu odustati od svog stila igre”, kazao je Alispahić.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Smatra kako se Velšani pribojavaju tim sa Koševa.

”Siguran sam da oni strahuju od balkanskih ekipa jer nemaju dobra iskustva sa klubovima sa ovih prostora. Uostalom, to je i rekao njihov trener. Naš predstavnik je tehnički i taktički puno bolji. Problem donekle može biti loša forma koševskog tima u posljednje vrijeme. Također, igra se samo jedna utakmica gdje se sve mora završiti u 90 minuta. Ipak, Sarajevo ima dosta iskusnih igrača koji su igrali jakih utakmica i smatram da se mogu i moraju dići nakon nekoliko loših dvoboja u prvenstvu. Bolji motiv od Lige prvaka ne treba. Osim toga, igrat će na izuzetno lijepom stadionu, a to igrači vole. Težit će da se dokažu i pokažu. Dodao bih i to da su izabranici Vinka Marinovića trebali možda odigrati utakmicu protiv Olimpika u nacionalnom prvenstvu jer nedostaje ovoj ekipi dvoboja”.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Dodaje kako u ovom dvoboju ne trebaju igrači koji će se nadmetati u snazi sa protivnikom.

”Pogrešno je misliti da u prvih jedanaest trebaju igrači koji će biti ratoborni. Treba suparnika nadmudriti, a ne nadjačati. Na snagu se s njima ne može igrati. Fizički su dominantniji. Oni jednostavno igraju čvrsto, agresivno i očekujem da će pokušati na početku meča prepasti igrače Sarajeva. No, ako se nogometaši u bordo majicama nametnu hrabro, neće biti problema. Možda je ovo i najvažnije. Iz prekida su izuzetno opasni i tu treba biti oprezan. No, Sarajevo je bolje i bilo bi grehota da ne prođe dalje. Ako uporedite tradiciju ova dva kluba, onda je jasno koliko je Bordo tim u prednosti”, zaključio je Alispahić.

Ekipa Connah’s Quay Nomadsa šampion je Velsa za prošlu sezonu, a ovo je njihov prvi nastup u Ligi Prvaka. Utakmica na Gradskom stadionu u Cardiffu počinje u 20 sati. Direktan prenos utakmice možete gledati na FaceTV uz komentar Marjana Mijajlovića.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...