Jovan Šurbatović, delegat na EP-u: Utakmice UEFA EURO 2020 perfektno organizovane

- Advertisement -

Tadića i drugova nije bilo na završnom turniru Evropskog prvenstva, ali je Srbija ipak imala predstavnike na najvećoj smotri evropskog fudbala. Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović imao je čast da obavlja funkciju delegata na svim utakmicama koje su igrane u Kopenhagenu.

Prvi operativac ”kuće fudbala” u Srbiji kaže da je poverenje UEFA-e ujedno i veliko priznanje za njegovu matičnu organizaciju.

„Činjenica da sam izabran da budem jedan od 11 delegata na EURO 2020 predstavlja veliku čast za mene lično, ali i priznanje za dosadašnji rad u ulozi UEFA delegata na utakmicama Lige šampiona i Lige Evrope. U isto vreme, to je svakako i priznanje za FSS čiji sam generalni sekretar. Delegatsku dužnost obavljam već više od četiri sezone, bio sam predstavnik UEFA-e na mnogim velikim utakmicama prestižnih takmičenja i mnogim evropskim velikanima poput Liverpula, Valensije, Čelsija, Arsenala, Atletika iz Madrida, Dinama iz Kijeva, Bešiktaša, Viljareala, Glazgov Rendžersa, Bordoa. Ipak, biti delegat na Evropskom prvenstvu predstavlja do sada najveći profesionalni izazov i poseban doživljaj. Zaista je fenomenalan osećaj biti važan deo jednog tako velikog fudbalskog događaja”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Šurbatović.

Pored mečeva grupne faze šampionata u kojima je Danska odmerila snage sa Finskom, Belgijom i Rusijom, Šurbatović je bio zadužen i za najzanimljiviji duel osmine finala u kome je Španija posle mnogo uzbuđenja i rezultatskih preokreta eliminisala reprezentaciju Hrvatske.

„Sve utakmice na kojima sam bio angažovan kao delegat nosile su posebnu draž i uzbuđenje i gotovo sve su bile rezultatski neizvesne. I ono što je najlepše, igrane su pred punim stadionima i u jednoj istinskoj fudbalskoj atmosferi. Ali ako govorimo o uzbuđenjima, da, u pravu ste, utakmica između Hrvatske i Španije bila je rezultatski najneizvesnija, sa mnogo preokreta, vrhunskog fudbala i osam lepih golova. Mislim da već sada, pred samu završnicu EURO 2020 možemo da konstatujemo da smo gledali vrhunski fudbal, sa mnogo golova, majstorskih poteza i fudbalskih uzbuđenja“, istakao je Šurbatović.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Automobil udario vozača romobila

Parken stadion je jedan on onih na kojima je vladala najlepša atmosfera tokom Evropskog prvenstva.

„Posebna privilegija je činjenica da su sve utakmice u Kopenhagenu odigrane u pravoj fudbalskoj atmosferi, pred gotovo punim tribinama. Vratili smo se fudbalu na najlepši mogući način, onom fudbalu koji pamtimo i koji nam je toliko nedostajao. Atmosfera na Parkenu je zaista jedinstvena zbog konfiguracije stadiona i blizine navijača samom terenu. Naravno, ono što je mene posebno interesovalo, organizacija utakmica je bila perfektna i nije bilo ozbiljnijih incidenata“, kazao je Šurbatović.

Događaj sa prve utakmice između Danske i Finske koji je izazvao šok i nevericu u celom fudbalskom svetu, završio se srećnim epilogom.

„Baš sam juče imao priliku da vidim fotografiju koju je jedan mladić iz Danske objavio na društvenim mrežama i na kojoj pozira u društvu vedrog i nasmejanog Kristijana Eriksena. Ne mogu da vam opišem koliko me je obradovala informacija da je sa zdravljem sjajnog danskog reprezentativca sada sve u redu i da se oseća mnogo bolje. Izašao je iz bolnice, ponovo je u krugu svoje porodice, a stigao je i da poseti saigrače i da im pruži podršku u odlučujućim borbama na Evropskom prvenstvu. Nema sumnje da Danci igraju sa posebnim motivom, da im je stalo da obraduju svog druga i kapitena i da im je to takođe pomoglo da doguraju ovako daleko na šampionatu“, mišljenja je Šurbatović.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Mađarskoj: Na reli utrci poginule četiri osobe

Može se reći da je Šurbatović na neki način bio ’talija’ za momke Kaspera Hjulmanda, koji su prvi put posle 29 godina izborili plasman među četiri najbolje reprezentacije na kontinentu.„Svima je u sećanju ta 1992. godina kada je Danska otišla u Švedsku umesto Jugoslavije i osvojila titulu evropskog šampiona. Nama je ostala velika žal jer smo u tom trenutku zaista imali fenomenalan tim i mnogi su nas smatrali glavnim favoritima za najviši plasman. Evo, skoro tri decenije kasnije, Danska je ponovo u polufinalu i svakako da su jedno od najprijatnijih iznenađenja turnira. Iskreno se nadam da ni naša reprezentacija neće više propuštati ovakve događaje, jer taj osećaj kada bodrite svoje fudbalere na nekom velikom takmičenju ne može da se poredi ni sa čim. Partije koje puleni selektora Stojkovića pružaju na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i način na koji se bore za boje državnog tima, govore da smo na pravom putu“, optimista je Šurbatović.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...