Ivan Karačić: U baražu bih volio Norvešku, Island, Bjelorusiju ili Makedoniju

- Advertisement -

Ivan Karačić, rukometni reprezentativac BiH od naporne klupske polusezone, a zatim i kvalifikacija sa državnim timom, odmara i uživa sa svojom porodicom, suprugom i troje djece, u Mostaru. Koristi priliku da uz TV ekrane prati dešavanja na Evropskom prvenstvu koje je u toku u Poljskoj, posebno jer njegov mlađi brat Igor igra sa dosta uspjeha za Hrvatsku, javlja Anadolu Agency (AA).

Gledajući utakmice EURO 2016 upoznao se i sa kvalitetom eventualnih rivala BiH u baražu za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. održati u Francuskoj. Kaže da kada bi imao priliku birati protivnika onda bi to bio Island, Norveška, Makedonija ili Bjelorusija.

“Sada je Evropsko prvenstvo u fazi kada su poznati gotovo svi naši eventualni protivnici u baražu za Svjetsko prvenstvo. Na prvu bi svi vjerovatno rekli Bjelorusija ili Makedonija. Slažem se i ja s tim željama, jer su to reprezentacije s kojima se možemo ravnopravno nositi i nisu neki bauk. Međutim, osim njih kada bih mogao birati ne bih imao ništa protiv Islanda ili Norveške. Stil skandinavskih reprezentacija nam odgovara, što se potvrdilo i u prošlom baražu kada smo eliminisali Islanđane. Imaju puno oscilacija u igri. Kada ih ide mogu svakoga dobiti, kao što se dešavalo Norveškoj u Poljskoj. No, kada im stane šut izvana čini mi se kao da nikoga ne mogu pobijediti. Norvežani su imali 70 posto uspješnosti vanjskog šuta. Logično s takvim učinkom dobili su domaćina Poljsku, ali kada je stao šut iz vana umalo nisu izgubili od Makedonije. Jedva su iščupali bod. Volio bi da u žrijebu baraža izbjegnemo Mađarsku, Švedsku, Njemačku i naravno Hrvatsku”, priča Karačić za Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Otkazana utakmica između BiH i Izraela

– Plasman na SP-u ne može biti neuspjeh – 

Bh. rukometaši su nakon debitantskog nastupa na Svjetskom prvenstvu prošlog januara u Kataru doživjeli blagi pad u formi. To ih je koštalo plasmana na EURO 2016 u Poljskoj. No, uspjeli su sakupiti snage i kvalifikacije za Francusku proći uspješno.

“Teško nam je bilo izvući se iz situacije u kojoj smo se našli, jer su svi naš nastup u Kataru okarakterisali kao neuspjeh. Samo treba zamisliti koji smo put prošli da dođemo do Svjetskog prvenstva, pa je svakome jasno da to ne može biti neuspjeh. Evo sada prolazimo taj isti put i ko zna hoćemo li uspjeti. Mislim da smo u Kataru odigrali pet odličnih utakmica u grupi, možda smo kasnije podbacili u President kupu, ali tada smo potpuno psihički pali. Ljudi su omalovažavali i nas i izbornika Dragana Markovića”, kaže Karačić i nastavlja:

“Nije bilo lako podići se i opet stvoriti pravu klapu unutar reprezentacije. To se osjetilo u završnici kvalifikacija za EURO 2016. No, u ovim kvalifikacijama smo uspjeli, bez obzira na pritisak koji je vršen na nas, posebno na izbornika. Stali smo iza Markovića i dali mu našu podršku što se vidjelo na terenu, jer smo superiorno odigrali finiš kvalifikacija pobijedivši, između ostalog, u Slovačkoj reprezentaciju koja ima bazu od barem 500 rukometaša i iza sebe Savez sa budžetom od dva miliona KM. Definitivno smo ponovo stvorili kemiju unutar tima i to se moglo vidjeti na parketu.”

Karačić je tokom svoje karijere igrao za Zrinjski, Izviđač, Borac, Meshkov Brest, a posljednju polusezonu je proveo u rumunskom Baia Mareu. Sada je izvjesno, što nam je i on potvrdio, da će napustiti Rumuniju i otići negdje zapadnije. Pregovori sa novim klubom su u završnoj fazi i ovih dana bi trebao potpisati troipogodišnji ugovor. Sve što je mogao reći o novoj destinaciji jeste da se radi o klubu koji igra Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:  Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Za reprezentaciju BiH odigrao je 49 utakmica i postigao 114 golova. Debitovao je 16. jula 2004. u prijateljskom susretu protiv Hrvatske. Prvu takmičarsku utakmicu u bh. dresu Karačić je odigrao 8. juna 2011. sa Mađarskom.

– Kada igra, Igor pokreće Hrvatsku –

Ivanov skoro tri godine mlađi brat Igor igra na istoj poziciji srednjeg beka, ali nastupa za Hrvatsku. Njegove partije stariji brat prati s posebnom pažnjom.

“Vidi se da je Igor u jako dobroj formi. Kada on igra, onda igra i Hrvatska, rekao bih da tada imaju neku drugu dimenziju. On je tip igrača kojem treba prostora i slobode u igri. Potrebno mu je dati da vodi ekipu, jer kada igra svih 60 minuta onda se tek može vidjeti o kakvom je igraču riječ. Tada će vam osim desetak asistencija doprinjeti i sa pet-šest golova. Tu vidim problem za Hrvatsku, jer se previše rotiraju igrači. Ostali su svježi, ali niko od njih pojedinačno nije dao svoj maksimum. Međutim, poznajem trenera Željka Babića iz vremena kada smo sarađivali u Brestu. Sigurno je da zna šta radi i da će u budućnosti Hrvatsku vratiti u sami vrh evropskog i svjetskog rukometa”, smatra bh. rukometni reprezentativac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...