Italija u triler završnici savladala Englesku u finalu Evropskog prvenstva

- Advertisement -

Fudbaleri Engleske savladali su boljim izvođenjem jedanaesteraca selekciju Italije i prvi put u historiji postali prvaci Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Engleska i Italija večeras su igrale veliko finale Evropskog fudbalskog prvenstva (EURO) koje je Englezima bilo prvo, a Italijanima četvrto finale tog kontinentalnog takmičenja.

Jedinu titulu prvaka Starog kontinenta Italijani su osvojili daleke 1968. godine. Izabranici Roberta Mancinija već 33 utakmice zaredom su neporaženi, a izabranici Garetha Southgatea su u meč ušli euforični s obzirom da su plasmanom u finale već ostvarili historijski uspjeh.

Pravdu na terenu dijelio je arbitar Bjorn Kuipers, koji je tako postao prvi Holanđanin koji je sudio u finalu EURO-a.

Meč na Wembleyju odlično je počeo za Engleze. Centaršut Kierana Trippiera je već u prvom napadu u gol i vodstvo pretvorio Luke Shaw.

PROČITAJTE JOŠ:  Federacija BiH bogatija za 296 policajaca

Fudbaleri Italije su u nastavku prvog poluvremena prividno preuzeli inicijativu na sredini terena, ali promjene rezultata nije bilo.

Italijani su i u drugom poluvremenu krenuli u napad, ali engleski golman Jordan Pickford sjajno je intervenirao u više navrata, posebno nakon napada Federica Chiese i Marca Verattija.

Gol izjednačenja za Italiju je u 67. minuti utakmice postigao Leonardo Bonucci koji je iskoristio jednu odbijenu loptu i zakucao je u nebranjeni dio mreže.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao, pa se odluka o prvaku Evrope čekala u produžecima. Ni u drugom produžetku nije bilo golova, pa je odluka o prvaku Evrope donesena izvođenjem jedanaesteraca.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

Više koncentracije i sreće u tom nadmetanju imali su Italijani koji su se tako okitili drugom titulom prvaka Evrope u historiji.

Za 11 metara za Italiju je prvi pucao i gol postigao Dominico Berardi, a Harry Kane je izjednačio. U drugoj seriji je Pickford odbranio udarac Andrea Belottija, a Engleze je u vodstvo doveo Harry Maguire. Leonardo Bonucci je pogodio u trećoj seriji, a Marcus Rashford je pogodio samo stativu. Federico Mernadeschi ponovo dovodi Italiju u vodstvo, a italijanski golman Gianluigi Donnarumma je odbranio udarac Jadona Sancha. U petoj seriji je Jorginho imao šansu da riješi pitanje pobjednika, ali dobro brani Pickford. Za Engleze potom nije pogodio ni Bukayo Saka, pa su Italijani slavili pobjedu rezultatom 3:2.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...