[infografika] Rio u epicentru pažnje sportske javnosti

- Advertisement -

Sportska javnost s nestrpljenjem iščekuje da na olimpijskim borilištima vidi najveće sportske zvijezde poput jamajčanskog sprintera Usaina Bolta, brazilskog fudbalsko asa Neymara i NBA zvijezda košarkaške reprezentacije SAD-a

Brazilski grad Rio de Janeiro će u periodu od 5. do 21. jula biti domaćin 31. Olimpijskih igara, najveće međunarodne sportske smotre koja će prvi put biti održana na području Južne Amerike, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom 17 dana Olimpijade na četiri lokaliteta u Riu Deodoru, Barrai, Copacabani i Maracani, će biti organizirano ukupno 306 manifestacija i sportistima biti dodijeljeno ukupno 2.488 medalja i to 812 zlatnih, 812 srebrenih i 864 bronzane.

Brazilski grad Rio de Janeiro će u periodu od 5. do 21. jula biti domaćin 31. Olimpijskih igara, najveće međunarodne sportske smotre koja će prvi put biti održana na području Južne Amerike. ( Aldıjana Hadzıc - Anadolu Agency )
Brazilski grad Rio de Janeiro će u periodu od 5. do 21. jula biti domaćin 31. Olimpijskih igara, najveće međunarodne sportske smotre koja će prvi put biti održana na području Južne Amerike. ( Aldıjana Hadzıc – Anadolu Agency )

Iz ukupno 206 zemalja, uključujući i debitante Kosovo i Južni Sudan, na Olimpijadi će se boriti 10.500 sportista koji će se takmičiti u 28 sportova i 39 disciplina, među kojima su golf i ragbi koji su vraćeni u porodicu olimpijskih sportova nakon 112, odnosno 92 godine izostanka.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Na olimpijadi u Riu će prvi put u historiji pod olimpijskom zastavom nastupiti Olimpijski tim izbjeglica u čijem sastavu su četiri sportistkinje i šest sportista. U “timu izbjeglica“ je pet sportista iz Južnog Sudana, dva iz Sirije, dva iz Demokratske Republike Kongo i jedan sportista iz Etiopije.

Cereminije otvaranja i zatvaranja Olimpijade će biti organizirane na poznatom brazilskom stadionu Maracana na kojem će biti igrani i mečevi fudbalskog takmičenja. Pored Rio de Janeiroa, domaćini olimpijskog fudbalskog turnira će biti i gradovi Sao Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Brasilia i Manaus.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Olimpijska takmičenja će biti održavana na ukupno 37 sportskih kompleksa.

Ukupno 7,5 miliona ulaznica za olimpijska takmičenja i događaje u prodaji koštaju od 12 do 415 dolara. Više od polovice ulaznica u prodaju je pušteno po cijeni do 21,5 dolara.

Procjene su da je za organizaciju Olimpijade u Brazilu utrošeno 12 milijardi dolara, a očekuje se da tu sportsku smotru posredstvom medija prati 3,5 milijardi ljudi širom svijeta.

Sportska javnost s nestrpljenjem iščekuje da na olimpijskim borilištima vidi najveće sportske zvijezde poput jamajčanskog sprintera Usaina Bolta, brazilskog fudbalsko asa Neymara i NBA zvijezda košarkaške reprezentacije SAD-a.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...