INFOGRAFIKA – Edin Višća, nezamjenjivo ime turskog prvaka Basaksehira

- Advertisement -

Edin Višća, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, sigurno je jedan od najzaslužnijih igrača koji je sjajnim igrama, golovima i asistencijama pomogao da ekipa Medipol Basaksehira ove sezone osvoji prvu titulu prvaka Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Edin Višća, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, sigurno je jedan od najzaslužnijih igrača koji je sjajnim igrama, golovima i asistencijama pomogao da ekipa Medipol Basaksehira ove sezone osvoji prvu titulu prvaka Turske. ( Aldijana Hadzic – Anadolu Agency )

Sjajni krilni napadač u Basaksehir je stigao u sezoni 2011/2012. iz ekipe sarajevskog Željezničara.

Basaksehir je u odigrane 33 ligaške utakmice ove sezone postigao 63 gola, a Višća i Demba Ba su najbolji strijelci tima sa po 12 golova, a gol manje je postigao Enzo Crivelli.

Osim što je često postizao golove, 30-godišnji bh. fudbaler je veoma često asistirao saigračima, čime je također skrenuo pažnju na svoje nastupe, a povrh svega, preuzimao je odgovornost u ključnim momentima.

– Tokom devet godina u Turskoj propustio samo devet mečeva –

Fudbalski virtuoz je tokom devet godina igranja u dresu Basaksehira propustio samo devet utakmica.

Tokom prethodnih devet godina – osam u Superligi i jednu u Prvoj ligi Turske. Višća je za Basaksehir u Superligi upisao 265 nastupa, a u Prvoj ligi 34.

Zanimljiv je i podatak da je propustio samo dvije utakmice u posljednjih sedam sezona, a u sezoni 2012/2013. nije mogao igrati na šest utakmica. Zvijezda Basaksehira tokom prve sezone u turskoj ekipi nije igrao na samo jednoj utakmici.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

– Gumusdag: “Ako Višća ovako nastavi, podići ćemo mu statuu” –

Predsjednik Basaksehira Goksel Gumusdag u oktobru prošle godine pohvalio je bh. reprezentativca, dodajući kako razmišljaju da mu podignu i statuu.

Gumusdag je tada kazao da je Višća svojim trudom i zalaganjem postao jedan od najznačajnijih igrača istanbulskog kluba, te da je postao istinski simbol Basaksehira.

“Ako Višća ovako nastavi, podignut ćemo statuu. Njegov doprinos našem klubu je zaista velik. Nevjerovatan karakter, veoma je vezan za ovaj klub, zbog toga je igrač kojem trebamo podignuti statuu”, kazao je Gumusdag tada.

– Ove sezone prvi put je zaradio crveni karton –

Višća je otkako igra u Basaksehiru ove sezone prvi put zaradio crveni karton.

Fudbaler koji u dosadašnjoj karijeri tokom jedne sezone nije zaradio više od tri žuta kartona, ove sezone je u 29. kolu protiv Galatasaraya u 85. minuti meča prvo dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Ove sezone je propustio sam jednu ligašku utakmicu, i to u 30. kolu u gostima kod Fraport TAV Antalyaspora u kojoj je Višćina ekipa slavila s 2:0.

U sezonama 2011/2012., 2012/2013. i 2016/2017. dobio je po tri žuta kartona, koliko i tokom ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

– U Superligi upisao 265 nastupa –

Višća je u dresu Basaksehira odigrao 265 utakmica u Superligi, te pritom postigao 75 pogodaka.

Tokom prve sezone za Basaksehir je postigao pet golova, a naredne tri. U sezoni 2014/2015. osam puta je bio strijelac za svoju ekipu, a naredne sezone 17, što je i njegov rekord u dosadašnjoj karijeri.

Tokom sezone 2016/2017. postigao je osam golova, naredne devet, da bi se prošle sezone 13 puta upisivao u listu strijelaca.

– U Prvoj ligi Turske igrao sve utakmice tokom sezone –

Višća je i u sezoni 2013/2014. igrao u početnih 11 na svih 34 utakmice u Prvoj ligi te je bio jedan od ključnih igrača koji su vratili Basaksehir u Superligu.

Te sezone, jedine koju je igrao u nižem rangu, postigao je deset golova.

– Najbolji strijelac Basaksehira u evropskim takmičenjima –

Višća je sa turskim klubom pet sezona igrao ukupno 27 mečeva u evropskim kupovima. Igrao je na šest mečeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona i 21 u Evropskoj ligi.

Na ovim utakmicama postigao je 13 pogodaka, čime je i dalje najbolji strijelac Basaksehira u evropskim takmičenjima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...