Horde zla i Manijaci: Okršaj veselih Bosanaca

- Advertisement -

U subotu je u Olovu došlo do sukoba navijača Sarajeva – ”Hordi zla” i pristalica Željezničara – ”Manijaka”.

Plavi sa Grbavice gostovali su u Bijeljini, dok je tim sa Koševa igrao meč sa ekipom Tuzla City u Banovićima.

Pristalicama Željezničara pokvario se autobus u Olovu, a s obzirom da su fanovi Sarajeva putovali u Tuzlanski kanton da podrže svoj klub, neminovno je bilo da se sretnu.

Ipak, sukob se mogao izbjeći i bilo kakva vrsta konflikta je za svaku osudu. No, ako se vratimo unatrag shvatićemo da je i ranije bilo sukoba između ove dvije najpopularnije navijačke skupine u BiH.

Piše: E. Isanović

Dakako, sarajevski derbi bio je popularan i u nekadašnjoj jugoslovenskoj ligi. U fokusu je uvijek bio dvoboj Sarajeva i Željezničara na terenu i dvoboj ”Hordi zla” i ”Manijaka” na tribinama.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Bez dvojbe, pomenute navijačke skupine težile su da budu uz rame klubova tadašnje Velike četvorke: ”Delija”, ”Grobara”, ”Torcide”  i ”Bad Blue Boysa”. Oni stariji  pamte da su često ”Horde zla” i ”Manijaci” u Sarajevu često zajedno dočekivali pomenute grupe.

Međutim, bilo je i situacija kada su imali okršaja između sebe. Tako je izuzetno popularni navijački časopis u to vrijeme Ćao Tifo u aprilu 1991. godine napravio reportažu o vječitom derbiju pod nazivom – ”Okršaj veselih Bosanaca”. 

 

U broju 9. beogradski časopis je napisao kako je prije utakmice dva velika sarajevska rivala vladala dobra atmosfera u gradu na Miljacki. Ipak, odigravanje utakmice bilo je pod znakom pitanja zbog snijega koji je noć prije utakmice.

No, to nije moglo da umanji draž derbija. Navijači Želje su se okupili na Kovačima odakle su krenuli prema Koševu, dok su Horde zla tradicionalno odabrali  nekadašnju robnu kuću „Sarajku“ gdje je i došlo do tuče gdje je bilo povrijeđenih s obje strane, a brzom intervencijom policije smirile su se uzavrele strasti.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

I na Koševu je bila dobra atmosfera. Domaći su poveli golom Puhalaka u 10. minuti i navijači Sarajeva prazne svoj pirotehnički arsenal.

Po dogovoru sa Upravom niti jednu baklju nisu bacile na teren. Početkom drugog poluvremena pristalice Željezničara ispalili svoje dimne kutije.

U drugih 45 minuta poravnali su gosti preko Velića i konačan rezultat bio je 1:1. Željezničar je osvoji bod nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, jer se u to vrijeme nakon neriješenog rezultata za osvajanje boda borilo izvođenjem penala.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...