Hodžić: Grbavica postaje stadion treće kategorije

- Advertisement -

Nihad Hodžić, ekspert Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) za infrastrukturu istakao je da uz velike napore Fudbalskog kluba Željezničar i pomoć saveza i društvene zajednice stadion Grbavica, polako, ali sigurno ide ka ispunjavanju kriterija za stadion treće kategorije.

Kompletna rekonstrukcija terena stadiona Grbavica, koja je urađena u maju ove godine, stvorila je preduslove da se na travnjaku radi hibrid što će znatno poboljšati njegov kvalitet.

“Sve ove aktivnosti su krenule poslije utakmice reprezentacije BiH protiv Belgije u oktobru prošle godine. Zna se koji su komentari bili vezani za kvalitet terena, kao svojevremeno na Bilinom polju. Stvari su urađene, tako da pored stadiona Bilino polje imamo isto tako prvoklasni teren na stadionu Grbavica. To je prije svega rezultat aktivnosti menadžmenta FK Željezničar, na to se nadovezao NS BiH u smislu utvrđivanja i rada na još jednom stadionu koji može zadovoljiti uslove za igranje utakmica reprezentacije, to jest stadiona treće kategorije“, kazao je Hodžić. 

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

On je dodao da su u tom dijelu poslije posjete Aleksandra Čeferina, predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) prošle godine pokrenute aktivnosti prije svega zahvaljujući Elvedinu Begiću, predsjedniku N/FS BiH. Tada je osigurano dodatnih milion eura za stadion Grbavica.

“Nije bila ciljana Grbavica, nego je to ostavljeno stručnoj ekipi UEFA-e i N/FS BiH koji su razmatrali mogućnosti koji stadioni u BiH pored Bilinog polja mogu zadovoljiti i dostići nivo treće kategorije, kako bi reprezentacija imala još jedan stadion za zvanične utakmice. Poslije pregleda, utvrđivanja činjeničnog stanja i određenih prezentacija, stručni tim UEFA je praktično kandidovao stadion Grbavica i namjenski je milion eura otišlo za taj stadion“, naglašava Hodžić. 

Trenutno se na stadionu Grbavica postavljaju barijere i brojčanici na ulazima na šta će biti utrošeno oko 200.000 eura, koje je osigurao N/FS BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

“Od tih milion eura, 100.000 savez participira putem UEFA-e na postavljanje hibrida na glavnom terenu. Ostatak je planirano i projektna dokumentacija je u izradi vezano za izgradnju krova istočne tribine. Nadamo se da će pored FK Željezničar i saveza i šira društvena zajednica pomoći da se ovaj stadion zbilja digne na nivo treće kategorije. To su već uradili Grad Sarajevo sa 200.000 i Kanton Sarajevo sa 500.000 KM“, rekao je Hodžić. 

Naglasio je da savez čini dodatne napore na unapređenju infrastrukture na stadionima u BiH. Tako je u toku projekat postavljanja reflektorske rasvjete na stadionima Premijer lige BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama. Uskoro bi trebao krenuti i projekat podrške za omladinske pogone klubova u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Fudbalska reprezentacija BiH bi prvu takmičarsku utakmicu na novom travnjaku stadiona Grbavica trebala igrati 15. oktobra, kada će u trećem kolu Lige nacija ugostiti Sjevernu Irsku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...