Fudbaleri iz EU do daljnjeg stranci u Hrvatskoj, najviše stranaca u BiH

- Advertisement -

Odlučili smo da od 1. srpnja, kada Hrvatska uđe u Evropsku uniju (EU), u Hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL) strancima i dalje smatramo igrače iz zemalja EU, istakao je za agenciju Anadolija (AA) Josip Brezni, povjerenik natjecanja HNL-a.

Brezni je rekao da su čelnici Udruge profesionalnih klubova Prve hrvatske nogometne lige dugo razmatrali situaciju, te zaključili da do promjena ne treba doći, jer stranci do sada nisu ugrožavali status hrvatskim igračima u ekipama najvišeg stepena takmičenja.

„Šest stranaca, uključujući i igrače iz EU, i dalje će moći nastupiti za jedan tim tijekom utakmice. Klubovi mogu registrirati koliko žele internacionalaca, ali igrati ih može samo šest po meču. U narednoj sezoni, koja će biti prva od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u HNL-u umjesto dosadašnjih 12 igrat će 10 klubova, pa mislimo da će se i na taj način dodatno reducirati broj stranaca“, kazao je Brezni za agenciju Anadolija.

Ipak, ostavljena je mogućnost da u skorije vrijeme fudbaleri iz EU ne budu stranci na hrvatskim stadionima.

„Kažem, tretirat ćemo ih strancima, ali i pratiti situaciju na terenu. Nije isključeno da za dva, tri mjeseca ponovo razmatramo njihovo pitanje, te da u dogledno vrijeme građani nogometaši EU ne budu stranci u Hrvatskoj. Sve će ovisiti o tome da li je ugrožen status naših igrača u klubovima. Ne želimo dozvoliti da nam propadaju talenti, ako eventualno ne bi imali prostora za igru zbog igrača iz drugih zemalja“, pričao je Brezni.

U Udruzi profesionalnih klubova Prve hrvatske nogometne lige kažu da nisu obavezni striktno pratiti pravni poredak EU,  koji nalaže da svaki građanin EU ima pravo raditi u svim zemljama Unije po istim uslovima kao lokalni stanovnik.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

„I radit će, ali postojat će kvota za ta radna mjesta. Broj stranaca u sportskim klubovima određuje se u zemljama članicama EU. Nije Hrvatska izuzetak. Recimo, u Italiji, koja ima odlično nogometno zakonodavstvo, igračima iz zemalja Europske unije širom su otvorili vrata. Točnije ne smatraju ih strancima. To će od 1. srpnja biti odlična stvar i za naše mlade nogometaše. Sportašima će se pružiti dodatna prilika za napredak i kreiranje uspješnih internacionalnih karijera“, govorio je Brezni, pojasnivši da se zemlje članice EU mogu dogovarati i o kvoti stranca u klubovima.

Kada su u pitanju države regiona najviše stranaca u fudbalskim klubovima prvog stepena takmičenja u minuloj sezoni bilo je u Bosni i Hercegovini. U 16 klubova Bh. Telecom Premijer lige nastupilo je 406 igrača, od čega je 25,4 posto bilo internacionalaca (velikom većinom iz država zapadnog Balkana). Međutim, i u Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH odlučili su zaštiti domaće igrače.

„Do sada u našim klubovima moglo je igrati osam stranaca u timu po utakmici. Na osnovu prijedloga Komisije za propise i Takmičarske komisije Izvršni odbor N/FS BiH na današnjoj sjednici kvotu stranaca smanjit će na šest igrača po meču“, rekao je za agenciju Anadolija Džemal Čalija, sekretar Takmičarskog odjela N/FS BiH.

Nakon BiH najviše stranaca u državama bivše SFR Jugoslavije bilo je u Sloveniji. U Prvoj ligi ove zemlje u prošlom šampionatu 19,8 posto igrača nisu bili državljani Slovenije (ukupno u 10 klubova nastupilo 257 fudbalera). U Super ligi Srbije u sezoni 2012/13 igralo je 16,2 posto stranaca (16 klubova, 462 igrača). U HNL-u bilo ih je 14,3 posto (12, 321), Prvoj ligi Makedonije 11,9 (12, 293), dok u Crnoj Gori nemaju statistički precizno obrađene podataka.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

-Najviše internacionalaca u Engleskoj, najmanje u Gruziji-

U zemljama 54 članice UEFA najviše stranaca nastupa u Premier ligi Engleske. U 20 klubova 62,4 posto igrača u prošloj sezoni bili su internacionalci.

Stranci su većina i u italijanskoj  Seriji A sa 53,8 posto, u portugalskom šampionatu ih je 53, Jupiter ligi Belgije 51,4. Premier liga Rusije broji 49,8 posto stranaca, Bundesliga Njemačke 48,7, francuski Le Championat 42,1, španska Primera 37,3. Najmanje pečalbara pod okriljem nacionalnih šampionata UEFA je u Umaglesi ligi. U Gruziji je u sezoni 2012/13 bilo svega 6,2 posto igrača ne državljana ove zemlje.

-Direktni prijenosi svih 180 utakmica-

Uz smanjenje šampionata sa 12 na 10 klubova svih 180 utakmica HNL-a naredne sezone bit će emitirano u TV prijenosima.

„Deset klubova igrat će četverokružnim bod sistemom i po kolu imat ćemo najmanje jedan istinski derbi. Utakmice će se igrati petkom, subotom i nedjeljom, te će sve biti direktno prenošene putem MAX TV i kanala Aren Sport. I regularnost natjecanja tako će biti pod dodatnom paskom javnosti“, smatra povjerenik Brezni.
Šampionat Hrvatske počinje 12. jula utakmicama prvog kola u kojima se sastaju: Dinamo – Osijek, Zadar – Hajduk, Rijeka – Istra, Split – Slaven Belupo, Hrvatski Dragovoljac – Lokomotiva. Prvenstvo će završiti susretima 36. kola 17. maja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...