Foto&Video:Duque i Lorens na liticama Neretve

- Advertisement -

Litice u kanjonu Neretve poslužile su kao savršena lokacija za skokove devetostrukog svjetskog šampiona u skokovima sa litice, Kolumbijca Orlanda Duquea, i njegovog domaćina „mostarske laste“ Liste Lorensa. Izbor stijena za izvođenje skokova trajao je dva dana, a Orlando je bio oduševljen prirodnim ljepotama i mogućnostima koje se pružaju profesionalnim skakačima sa visina.

„Neretva je možda i najhladnija rijeka u koju sam skakao tokom svoje karijere, ali ima neku magičnu privlačnost i jednostavno nas skakače izaziva da pomjeramo granice ovog sporta. Očarala me ljepota stijena u kanjonu i teško je opisati osjećaj ushićenja pomiješanog sa malom dozom straha dok se otiskujem u ledenu rijeku“ – izjavio je Duque nakon dvodnevne avanture. On je, inače, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine u kojoj je boravio već pet puta i – kako sam kaže – osjeća potrebu da barem jednom godišnje posjeti našu zemlju.

PROČITAJTE JOŠ:  Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Penjanje po stijenama u kanjonu Neretve bilo je veoma zahtjevno, a Orlando je sve članove ekspedicije iznenadio lakoćom sa kojom je savladavao sve prepreke prilikom penjanja. Njegovom domaćinu Listi Lorensu penjanje nije među omiljenim sportovima, ali ni on nije krio svoje oduševljenje: „Velika je čast istraživati i skakati sa Orlandom. Prošle je godine pozvao mene i Emira Balića da prisustvujemo Red Bull Cliff Diving takmičenju u Dubrovniku. Sretan sam što je tada pobijedio i što se – pored devet titula svjetskog šampiona – okrunio i titulom šampiona Red Bull Cliff Divinga za 2009. godinu.“

Nakon dva od šest takmičenja u 2010. godini Orlando Duque se trenutno nalazi na drugoj poziciji u ukupnom poretku, iza Engleza Garyja Hunta.

„Takmičenje postaje sve uzbudljivije jer, pored Hunta i mene, tu su još i Artem Silchenko i Kent De Mond koji svojim sve boljim skokovima čine svjetsku turneju neizvjesnom do samog kraja. Ostala su nam još četiri takmičenja prije nego bude krunisan šampion za 2010. godinu“ – rekao je Orlando Duque i nastavio: “Na takmičenju gledamo ko je bolji, a u kanjonu Neretve uživam u prirodnim ljepotama i kada vidim zanimljivu lokaciju zaustavimo čamce i u potpunosti uživam u pomjeranju granica skokova.“

PROČITAJTE JOŠ:  "Leptir bez krila" osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

[nggallery id=94]

Orlando se divi hrabrosti skakača na glavu koji u Mostaru imaju tradiciju dugu preko 440 godina, ali se nada da će se u BiH uskoro pojaviti i skakači figuralnih skokova sa stijena, kakve on izvodi. Listo Lorens iz Mostara, četvorostruki šampion u skokovima na glavu, zahvalio se Orlandu na učešću u istraživanju kanjona Neretve i pozvao ga da uskoro ponovo posjeti BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

“Leptir bez krila” osvojio zlatnu medalju: Ismail Barlov je prvak Evrope

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...