[foto] Srbija: Sahranjen legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković

- Advertisement -

Legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković sahranjen je danas u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu u pratnji prijatelja, porodice i kolega iz sveta košarke.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima pokojnika nosili su Željko Obradović, Vlade Divac, Dino Rađa, Jure Zdovc, Predrag Danilović i Žarko Paspalj.

Sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi, među kojima i trener CSKA Dimitris Itudis, zatim bivši košarkaši Pero Antić, Nikola Peković, Željko Rebrača, Vasilis Spanulis, Nenad Krstić, trener Crvene zvezde Dejan Radonjić…

Glumac Goran Sultanović u govoru nad odrom pokojnika poručio je da je Ivković “i sam uspeo da bude zvezda na nebu Srbije, evropske i svetske košarke”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne pristajem, mada znam da nisam u pravu, da je ovo rastanak. Ovo shvatam kao jedan od onih trenutaka kada on zapakuje svoje golubove, zapali u neki od evropskih gradova da tamo širi svoju filozofiju o košarci. A, onda, kad opet pobedi, bane na Crveni krst, sedne u neku od kafana i nastavimo nikad dopričane priče o Radničkom koji je imao velikog uticaja na naše vaspitanje, o ljudima sa Crvenog krsta…”, kazao je Sultanović.

PROČITAJTE JOŠ:  Još danas ljetne temperature, a sutra poslijepodne stižu kiša i snijeg

Ivković je gajio golubove, pa je na groblju nekoliko njegovih prijatelja golubara pustilo ptice u čast Dušana Ivkovića.

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943, a preminuo je 16. septembra ove godine.

Kao selektor košarkaške reperezentacije SFR Jugoslavije osvojio je dva zlata na šampionatima Evrope u Zagrebu 1989, Rimu 1991. te titulu svetskog šampiona 1990. Sa SR Jugoslavijom bio je evropski šampion u Atini 1995. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  U 115. godini umro najstariji čovjek na svijetu

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, a za to vreme osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svetskom prvenstvu 2010.

Kao tim menadžer u stručnom štabu reperezentacije Srbije, selektora Željka Obradovića, osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu 1997. i Svetskom prvenstvu 1999, te bronzu na Olimpijskim igrama 1996. i Evrobasketu 1999. godine.

Kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes. Trenersku karijeru završio je 2016. godine, a 2017. primljen je u FIBA kuću slavnih.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...