FOTO Oko 400 učesnika na prvoj proljetnoj utrci u Sarajevu

- Advertisement -

U Sarajevu je danas održana prva proljetna utrka “Deksalgin 5k Spring Run” u organizaciji udruženja “Marathon“ Sarajevo, na kojoj je uprkos hladnom vremenu oko 400 takmičara pretrčalo pet kilometara. Učesnici sportske manifestacije s Trga djece Sarajeva trčali su pet kilometara kružnom dionicom preko Marijin Dvora, zatim duž tramvajske trase preko Vijećnice do Titove ulice gdje je bio cilj.

U takmičarskoj kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojio je Osman Junuzović iz Doboj Istoka, drugi na cilju bio je Belmin Mrkanocić, također iz Doboja Istok, a treći je bio Uroš Gutić iz Atletskog kluba “Bosna” iz Sarajeva. Na istoj relaciji u konkurenciji žena prva tri mjesta osvojile su Lucia Kamani, bosanskohercegovačka atletičarka porijeklom iz Kenije, Adela Čomor i Alma Hrnić, obje iz AK Novi Grad.

Pobjednicima je dodijeljena novčana nagrada uz medalju, pehar, cvijeće i sportsku torbu. Erol Mujanović, direktor udruženja “Marathon” Sarajevo, istakao je da je riječ o jednoj od dvije potpuno nove trke koje se ovog proljeća organizuju u bh. prijestolnici.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

“Imali smo jako puno upita od naših trkača koji su željeli više utrka u Sarajevu , a ne samo polumaraton u septembru. Tako da smo odlučili da organizujemo ovu trku. Veoma nas raduje odziv, planirali smo oko 450 brojeva. Također, imamo jako značajnu humanitarnu komponentu. Plavi trkači, a ima ih više od 70, su prikupljali sredstva za nevladinu organizaciju EDUS i svi će trćati za nekog s autizmom”, kazao je Mujanović za AA. 

 Smatra da su glavnom gradu Bosne i Hercegovine potrebne ovakve sportske manifestacije jer, kako je kazao, donose značajan broj gostiju iz cijelog regiona i Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ako spomenem samo polumaraton biće oko 1.000 noćenja u septembru zahvaljujući tome . Ono što nas posebno raduje jeste da stimuliramo naše građane na aktivniji i zdraviji životni stil. To je jedan od osnovnih razloga postojanja udruženja Marathon, u čemu kroz školu trčanja gotovo svakodnevno djelujemo. Trčimo sa par stotina naših sugrađana, treniramo i pripremamo ih, tako da tu doprinosimo izgradnji zdravijeg društva”, istakao je Mujanović.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

 Udruženje “Marathon” Sarajevo najavilo je da će 19. maja prvi put u historiji glavnog grada organizovati noćnu utrku “Merkur Run4lifestyle” po uzoru na najbolje svjetske prakse. Utrka duga 10 kilometara će se održati u petak, 19. maja sa početkom u 20 sati u Titovoj ulici ispred BBI centra, a online registracija počinje u ponedjeljak 24. aprila na web stranici udruženja “Marathon”.

 “Jako je važno rekreativnim trkačima ponuditi ovakav vid manifestacija. A polumaraton, odnosno neke  značajnije, veće utrke vam stavljaju grad na evropsku i svjetsku razinu. Dobro je za imidž grada i za lokalnu ekonomiju”, poručio je Mujanović. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...