(FOTO) Odlično drugo poluvrijeme Zmajeva za pobjedu na otvaranju EuroBasketa

- Advertisement -

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je selekciju Mađarske rezultatom 95:85, te tako na najbolji način otvorili nastup na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

FOTO: Fiba.com

Zmajevi su dobro ušli u meč i stigli do vodstva od 5:2, ali onda su Mađari dinamičnijom igrom u ofanzivi u kombinaciji sa nešto mekšom odbranom bh. košarkaša brzo preuzeli inicijativu.

Situacija u pojedinim trenucima nije izgledala dobro jer su Mađari imali plus 8 i malo ih je dijelilo od toga da se rezultatski odlijepe na veću prednost, što bi potencijalno loše djelovalo na psihu bh. košarkaša, no Zmajevi su ponovo pokazivali sjajnu koncentraciju i mentalnu snagu te su odgovorili sjajnom reakcijom.

EuroBasket Bosna i Hercegovina - Mađarska
FOTO: Fiba.com

U prvih osam minuta utakmice Zmajevi su primili čak 20 poena, ali su potom pojačali igru u odbrani, što je pratila i kvalitetnija igra u napadu. To se posebno odrazilo u drugom dijelu druge četvrtine gdje su se Zmajevi uspjeli u potpunosti vratiti u meč i doći do poravnanja (36:36).

A onda je uslijedila nevjerovatna treća četvrtina Zmajeva koji od samog početka iste ubacuju u brzinu više kako u odbrani, tako i u napadu.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničkim rudarima počela isplata plata i toplog obroka

Bh. košarkaši su fantastičnom odbranom dovodili Mađare do ludila i nekoliko puta je protivničkim košarkašima istekao napad bez da su i uspijevali šutirati, dok su pojedini šutevi bili iz potpuno neizgrađenih pozicija, zbog čega su i promašaji bili češći.

Zmajevi su trojkom došli do vodstva već u prvom napadu, a nakon toga uslijedio je spektakl ilustrovan u velikom broju fantastičnih poena.

FOTO: Fiba.com

Posebno se izdvaja serija 17:5 u kojoj su Zmajevi došli do rekordnih plus 12 i velikog vodstva (73:61). Kako su Zmajevi odigrali treću četvrtinu najbolje pokazuje rezultat iste (28:17).

PROČITAJTE JOŠ:  Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Glavno pitanje bilo je da li će Zmajevi u posljednjoj dionici uspjeti zadržati tako visok nivo igre i koncentraciju u oba pravca, no početak četvrtine nije obećavao.

Mađari su u prve tri minute napravili veliku seriju i smanjili rezultat na minus 2 (78:76), što je zahtijevalo adekvatan odgovor Zmajeva koji nije izostao.

Bh. košarkaši su ponovo pojačali intenzitet u odbrani i znatno otežali Mađarima postizanje poena, dok su u isto vrijeme sjajno igrali u ofanzivi i vratili prednost na plus 12 (88:78) tri i po minute prije kraja utakmice.

Do kraja utakmice Zmajevi su pametno forsirali duge napade i zadržali podjednak intenzitet u defanzivi, što im je omogućavalo održavanje postojeće prednosti i veliku pobjedu rezultatom 95:85.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...