FOTO Baždarević, Konjić, Varešanović, Milošević protiv FK Guber u Srebrenici: Sport može samo spajati

- Advertisement -

Na stadionu Fudbalskog kluba “Guber” danas se okupila ekipa veterana bh. nogometa protiv lokalnog Gubera gdje na jedan simboličan način žele pružiti podršku fudbalskom klubu iz Srebrenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu su utakmicu zajedničkim snagama organizovali Asocijacija sportskih novinara i voditelj Hayat TV-a Fikret Hodžić. Ovaj sportski događaj je velikom broju građana Srebrenice i mališanima pružio priliku da na stadion ovog srebreničkog kluba vidi nekadašnje fudbalske zvijezde.

Danas su u Srebrenici, između ostalih: Mehmed Baždarević, selektor bh. reprezentacije, Adnan Gušo i Rizah Mešković, slavni igrač tuzlanske Slobode Dževad Šećerbegović, Mirza Varešanović, Muhamed Konjić, Vedin Musić, Nermin Šabić, Savo Milošević bivši reprezentativac Jugoslavije i napadač Partizana te Aldin Džidić.

Selektor Baždarević je prije početka utakmice za AA kazao da je utakmica “bitna, jer da nije, ne bi bio ovdje”.

“Ovdje sam proveo neke trenutke dok sam bio dijete, dok sam bio igrač Željezničara. U ovom kraju imam i familije. Svi znamo da je ovo klub velike historije”, istakao je Baždarević. 

Mišljenja je da je njegov i dolazak svih ljudi dobra stvar i pozitivna priča.

“Ono što ja mogu jeste da ih podržim, pomognem koliko god mogu. Mislim da je sama ideja jako dobra i da se taj klub ponovo vrati na nekakva svoja prošla vremena koja su bila jako uspješna.” 

Mišljenja je da će “oni još jedanput biti u stanju napraviti nešto veliko, u ovim uslovima”.

“Mislim da treba dati podršku ljudima koji rade u ovom klubu. Svi znamo šta znači sport koji nas samo može spajati, a ne razdvajati”, poručio je Baždarević, dodajući da na ovaj način žele pokazati da su uz njih. 

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

Izrazio je nadu da će možda jednoga dana na ovom stadionu biti i trening bh. reprezentacije, ali da bi do toga došlo moraju neke druge stvari da se dese.

U Srebrenicu je stigao i Savo Milošević, bivši reprezentativac Jugoslavije i napadač Partizana.

“Čast mi je i zadovoljstvo, jako sam sretan i zadovoljan što sam danas ovdje. Prvo, povod je jako pozitivan, dobar. Druga stvar, drago mi je da smo baš ovdje u Srebrenici u FK Guber. Inače, ovo je još jedna prilika da se vidim sa nekim prijateljima sa kojima nemam često priliku da se vidim”, istakao je Milošević i dodao: “Bez obzira koliko je teška ta naša prošlost, posebno u ovom gradu i okolini, sport je uvijek bio most koji je mogao da poveže nekada i nepovezive stvari”.

Mišljenje je da ga treba mnogo više koristiti kao mogućnost da neke stvari koliko toliko dovedemo u normalu.

“Ako ništa drugo, za početak da imamo razmijevanje i poštovanje jedni za druge. Ovakve prilike treba sigurno upražnjavati što je moguće češće”, poručio je Milošević.

Muhamed Konjić je izrazio zadovoljstvo što je dio ovog događaja.

“Sport je nešto što zbližava ljude. Fudbal pogotovo. Guber je posebno mjesto, na neki način u ovakvoj teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, to je klub koji zbližava ljude i gdje ima toliko različitosti, a ipak zajedništva”, pojasnio je Konjić.

Kako je kazao, trebalo bi puno više pažnje i podrške pružiti ovom klubu.

“Mi možemo početi, a institucije bi trebale da zaštite jedan ovakav važan faktor zajedništva”, poručio je Konjić.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: U pucnjavi ispred kafića ranjen muškarac, privedene dvije osobe

Rizah Mešković je današnju manifestaciju nazvao fantastičnom, istakavši da se mnogo odazivao na manifestacije humanitarnog karaktera, ali da je današnja drugog karaktera.

“Mislim da je ovo osnov za sljedeći razvoj nogometa u BiH. I prije 50-60 godina počelo se s amaterskim nogometom. Ovo su fantastične stvari da se možda krene iz početka”, pojasnio je Mešković.

Optimista je da bi se na ovom kraju moglo krenuti iz početka.

Emir Delić, novinar Al Jazeere Balkans i predsjednik Asocijacije pojasnio je za AA da ova Asocijacija u sklopu redovnih aktivnosti svake godine, nekoliko puta organizuje ovakve događaje.

“Zajedno s kolegom Sinanom Sinanovićem i Fikretom Hodžićem došli smo na ideju da ovdje organizujemo utakmicu kako bi se skrenula pažnja na FK Guber koji je jedna pozitivna priča ne samo u ovom gradu, nego i u BiH”, istakao je Delić.

Naglasio je da su odlučili okupiti zvijezde bh. nogometa.

“Došla je većina onih koje smo pozvali. Poenta ovoga je da se skrene pažnja na FK Guber, na Srebrenicu. Da se pokaže da sport pobjeđuje sve predrasude i da za sport nema nikakvih granica”, poručio je Delić.

Podsjetio je na događanja u Srebrenici iz proteklog rata, dodajući da u klubu danas igraju igrači i bošnjačke i srpske nacionalnosti, što je za pohvalu.

Prva nogometna lopta u Srebrenicu je stigla davne 1923. godine, a već naredne je osnovan klub. Klub je jedan od najstarijih u BiH i ne mari za etničku pripadnost igrača.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...