Federer osvojio 20. Grand Slam titulu na Australian Openu

- Advertisement -

Švicarski teniser Roger Federer pobjedom nad Marinom Čilićem u finalu Australian Opena, stigao je do 20. Grand Slam titule u karijeri.

Federer je do novog naslova u karijeri stigao pobjedom nad najboljim hrvatskim teniserom sa 6:2, 6:7 (5), 6:3, 3:6 i 6:1 u završnom dvoboju ovogodišnjeg Australian Opena u Melbourne Parku.

Ovo je šesta Federerova titula na Australian Openu, a njegovu bogatu karijeru čine i osam trijumfa na Wimbledonu, pet na U.S. Openu i jedna na Roland Garrosu.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Današnje finale bilo je 145. u Federerovoj karijeri, a u Melbourneu je stigao do svog 96. naslova, dok je Marin Čilić ostao na 17 pobjedničkih trofeja iz 31 nastupa u finalima ATP i Grand Slam turnira, javlja Anadolu Agency (AA).

Federer je uz 2.000 ATP bodova osvojio i novčanu nagradu od četiri miliona australskih dolara, dok je Čilić ostao na dva miliona australskih dolara i 1.200 bodova koje je ostvario plasmanom u finale.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

Sa svojih 36 godina i 173 dana, Federer je postao drugi najstariji teniser koji je osvojio Grand Slam titulu u eri otvorenog prvenstva. Kenu Rosewallu je 1972. godine to uspjelo u 37. godini, takođe na Australian Openu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...