Emir Muratović, bh. plivač sa prebivalištem u SAD isplivao normu za Olimpijske igre

- Advertisement -

Emir Muratović (22), reprezentativac Bosne i Hercegovine u plivanju prošlog vikenda isplivao je B normu za Olimpijske igre koje se 2020. godine održavaju u Tokiju, kao i za Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Južnoj Koreji.

“Nisam planirao to uraditi, samo je došlo, jer uvijek pokušavam vremena da popravim”, ispričao je Muratović ekipi Anadolu Agency (AA) i dodao da se obradovao kada je čuo da je isplivao norme za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo.

Na takmičenju “Banjaluka Open 2019” održanom u Banjaluci Muratović je postavio državne rekorde u disciplinama 50 i 100 metara slobodnim stilom, kao i na 50 metara leđnim stilom.

Emir Muratović (22), reprezentativac Bosne i Hercegovine u plivanju
( Miomir Jakovljevic – Anadolu Agency )

Muratović je i prošle godine ostvario značajne rezultate, kada je predstavljao BiH na Evropskom prvenstvu, ali na takmičenju održanom prošlog vikenda ostvario je značajan napredak. Na pitanje kako je došlo do toga, odgovorio je:

“Zato što sam prvi put na svom fakultetu plivao prije nego što sam došao ovdje. Prije sam plivao sam u malom bazenu 25-metarskom, a ove godine sam prvi put mjesec dana plivao za svoj fakultet, imao 50 metarski bazen i to mi je bila najveća pomoć”, ispričao je Emir. 

Ekipa AA bila je u prilici da zabilježi Emirovu pobjedu na 100 metara slobodno, kao i dodjelu medalja koja je uslijedila nakon trke. Muratovć kaže da mu je drago što je pobjeđivao u trkama, ali da mu je najvažnije da je uspio poboljšati svoje lične rekorde.

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

Na početku razgovora izvinio se jer naš jezik ne govori dovoljno dobro, obzirom da se njegova porodica preselila iz Tuzle, u kojoj je rođen, u Ameriku. Tada je imao oko tri godine, a trenutno živi na Floridi gdje je zadovoljan svim osim vrućinom. U BiH dolazi najmanje jednom godišnje a ne propušta veliki međunarodni plivački miting koji organizuje njegov klub “Olymp”. Na pitanje kako je došlo do toga da pliva za banjalučki klub, objasnio je da im je pisao iz Amerike, a da su mu nakon toga dozvolili da pliva za njih i našli mu trenera zbog čega im je veoma zahvalan. Smatra da je izuzetno važno imati dobrog trenera i dobar tim.

Plivanje je počeo trenirati u srednjoj školi, odnosno trenira skoro sedam godina, ali činjenica da pliva za BiH znači mnogo.

“Zato što sam rođen ovdje, uvijek kada me neko pita odakle si, govorim da sam iz Bosne. Ovdje sam rođen, ovdje mi je krv, ne bih plivao ni za koga drugog”, rekao je ovaj mladi plivač. 

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

Njegovi posljednji rezultati oduševili su ostale plivače koji su mu redom čestitali, a najmlađi su iskoristili priliku da se fotografišu sa njim, što ga je iznenadilo.

Emir Muratović (22),  isplivao je B normu za Olimpijske igre koje se 2020. godine održavaju u Tokiju ( Miomir Jakovljevic – Anadolu Agency )

“Drago mi je puno što su došli kod mene, nisam baš navikao na to, ali bude mi drago kada mi neko dođe čestita, što su mlađi još bolje, želim da im budem dobar uzor koliko god mogu biti”, rekao je Emir Muratović.

On je završio koledž u oblasti psihologije, ali namjerava da nastavi školovanje još tri godine, kada neće zanemariti ni sportsku karijeru. Uskoro će početi i sa pripremama za Svjetsko prvenstvo, a nada se da će moći pripremati da drugim plivačima banjalučkog kluba “Olymp”.

Na pitanje zašto voli plivanje, odgovara da ne zna:

“Uvijek sam volio da budem u vodi. Kada smo došli u Ameriku imao sam bazen kod kuće, pa sam svaki dan plivao, nisam propustio ni jedan dan. Žao mi je što nisam počeo trenirati do srednje škole, ali uvijek mi se sviđalo plivanje, dobro se osjećam u vodi, bude mi baš fino”. 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...