Edin Džeko o Ligi nacija: UEFA je donijela pravu odluku

- Advertisement -

Edin Džeko, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine govoreći o Ligi naciji istakao je da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) donijela pravu odluku što je pokrenula ligu koja ima takmičarski duh, prenosi Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za UEFA-u napadač i kapiten bh. tima kaže da je Liga nacija dobra i iz razloga što se kroz nju može plasirati na Evropsko prvenstvo te da je odlična zamjena za prijateljska utakmice.

“Moje mišljenje o Ligi nacija je da je UEFA donijela pravu odluku da napravi ligu koja ima takmičarski duh i koja na kraju može donijeti Evropsko prvenstvo, u slučaju da neko to ne ostvari kroz kvalifikacije. Sigurno da je puno bolje i da su ekipe više motivisane nego u prijateljskim utakmicama. Za mene je velika razlika igrati prijateljske i utakmice Lige nacija“, kazao je Džeko.

Dodao je da je jedan od ciljeva bh. reprezentacije da se plasira u A diviziju Lige nacija, gdje bi u narednom izdanju igrala protiv najjačih selekcija Evrope. Po njemu trenutno su tri reprezentacije dominantne na Starom kontinentu.

“Španija je uvijek gore na vrhu, iako nisu imali dobro Svjetsko prvenstvo. Isto tako Njemačka, koja je velesila i može napraviti tri ili četiri reprezentacije. Mislim da su te reprezentacije uz Francusku, koja je prvak svijeta, trenutno najbolje u Evropi“, smatra bh. fudbaler.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

On je kazao da bi eventualni plasman BiH na Evropsko prvenstvo 2020. godine bio velika stvar i za reprezentaciju, ali i za državu.

“S obzirom da bi nam to bilo prvo evropsko takmičenje, sigurno bi to bila velika stvar za reprezentaciju i za BiH. Naime, fudbal zadnjih godina donosi dosta dobrog našoj državi, odnosno pravi pozitivan imidž o njoj“, kazao je Džeko i nastavio:

“Imamo dosta novih mladih igrača, tu je i novi selektor Robert Prosinečki. Imamo dobar niz za sada, ali ima tu još uvijek prostora za napredak. Treba još vremena da se uigramo, vjerujem da možemo puno bolje nego što je bilo u posljednjih nekoliko utakmica. Istina, ostvarili smo dobre rezultate, ali imamo još dosta prostora za napredak.“

O svojoj i ulozi Miralema Pjanića, fudbaler Juventusa u reprezentaciji ima skromno mišljenje, jer smatra da je za uspjeh neophodan jak kolektiv.

“Mislim da u svakoj ekipi moraš imati 11 igrača koji počinju i 11 na klupi od kojih svaki može donijeti prevagu kada uđe na teren. Tako da mislim da ne treba da se vrti igra oko jednog ili dva igrača. Za velike ciljeve je potrebno više igrača, odnosno jak kolektiv. Mislim da smo kao kolektiv dobri i da možemo napredovati“, jasan je Džeko.

Kapiten ne krije zadovoljstvo što u reprezentaciji sarađuje sa selektorom Prosinečkim, koji je bio veliki igrač.

PROČITAJTE JOŠ:  DI SPID slavi rođendan: 30 godina uspjeha

“Kakav je bio igrač, takav je i trener. Traži da se igra, bez nabijanja lopte. To je ono što sam i očekivao. Traži da se igra od pozadi od golmana, tako da sve ono što je radio kao igrač pokušava da prenese na nas. Vidi se da je bio veliki igrač i da je veliki čovjek. Za sada smo prezadovoljni, a nadam se i da je selektor s nama. Što se nas tiče u svakoj utakmici ćemo dati maksimum na terenu i van njega, kako bi atmosfera i rezultati bili što bolji. Velika stvar je, ne samo za mene, posebno za mlade igrače da imaš za selektora Prosinečkog, koji je jedan od rijetkih igrača koji je nastupao i za Real i za Barcelonu. To ti daje još veću želju da napreduješ i daš što više. On je čovjek i trener od kojeg možeš puno da naučiš. Dosta je opušten i ne bježi od komunikacije sa igračima“, završio je kapiten BiH.

Džeko je u dresu reprezentacije BiH odigrao 97 utakmica i postigao 55 golova. Tokom klupske karijere nastupao je za sarajevski Željezničar, češke Usti nad Labem i Teplice, njemački Wolfsburg, engleski Manchester City, a trenutno nosi dres italijanske Rome u koju je stigao 2015. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...