Deset stvari koje možda niste znali o Edinu Džeki

- Advertisement -

Edin Džeko igra sjajno ove sezone u italijanskoj Romi.

Jedan je od najzalužnijih što Vučica igra polufinale Lige prvaka gdje će odmjeriti snage sa engleskim Liverpoolom.

Bez dvojbe, najveća prijetnja za Redse bit će kapiten bh. nogometne reprezentacije i ”devetka rimskom kluba”.

U nastavku teksta donosimo vam deset zanimljvih stvari koje možda niste znali o Edinu Džeki.

1. Veliki dio svog djetinjstva Edin je  proveo u sarajevskom naselju Otoka. Pohađao je Osnovnu školu “Mehmedalija Mak Dizdar”. Nogomet je u to vrijeme igrao u parku iza zgrade gdje je naučio prve korake. Školske kolege kažu da je bio izuzetan matematičar. Također, često je pomagao svojim školskim drugovima koji su imali problema s ovim predmetom. Džeko je uvijek bio borac, ustrajan da uspije, bez postavljanja bilo kakve alternative.

2.  Edin je svoju karijeru počeo pisati u dresu tima s Grbavice 1996. godine. Sedam godina poslije potpisao je profesionalni ugovor s Plavima i ostao je u Dolini ćupova do 2005. godine. Zanimljivo, u to vrijeme povremeno je igrao na poziciji veznjaka. Ipak, na Grbavici mu nisu tapšali da je bogomdan. Međutim, to ga nije pokolebalo, nastavio je trenirati. I sada će istaći  kako nikada nije klonuo duhom. Koračao je isključivo sportskim putem, a njegov primjer, gledajući s ove distance, treba biti putokaz svim mladim nogometašima.

3. Iz Željezničara je preselio u Češku, a najzaslužniji za njegov odlazak sa Grbavice je stručnjak Jirži Plišek. Briljirao je u dresu Teplica i Usti nad Labem. Pogađao je tako vješto, majstorski. Demonstrirao je nevjerovatan instinkt za postizanje golova. Proglašen je najboljim stranim igračem češke lige. Njegov talenat prepoznao je njemački stručnjak Felix Magath i 2007. godine prelazi u Wolfsburg koji je sklapao tim za  šampionsku titulu. Edin je bio ključna figura u tom mozaiku, a to će se kasnije ispostaviti.

4. U gradu automobila je odigrao iznad očekivanja. U prvoj sezoni postigao je osam pogodaka, a ”Vukovi” su se plasirali u Evropsku ligu. To je bila samo najava za ono što će se desiti sezonu poslije. U tandemu sa sunarodnjakom Zvjezdanom Misimovićem, te uz sjajne nastupe Brazilca Grafitea, osvajaju popularnu ”Salataru”. To je bila prva titula ovog kluba u historiji Bundeslige. Džeko je tada proglašen najboljim igračem njemačke nogometne elite. U sezoni 2009/2010 postao je i najbolji strijelac njemačke lige.Također, u augustu 2010. postao je prvi topnik Wolfsburga u historiji, a i danas drži taj rekord.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

5. U januaru 2011. godine iz Wolfsburga je preselio na Otok. Potpisao je za Manchester City za 32 miliona eura. U to vrijeme to je bio šesti najskuplji transfer u historiji Premiershipa, a najskuplji transfer jednog igrača iz BiH. Ostao je do 2015.godine, a osvojio je dvije titule prvaka, jedan FA Cup, jedan Liga kup. U obje sezone u kojima su Građani dotakli vrh u prvenstvu, Džeko je bio ključna figura. Svojim golovima donio je mnogo radosti pristalicama plavog dijela Manchestera. Navijači Cityja su ga voljeli i stalno su pjevali pjesme s njegovim imenom.

6. Edin Džeko je u Rim stigao  u ljeto 2015. godine. Odmah je bilo jasno da će ovaj transfer izazvati veliku pažnju italijanskih medija i navijača. Edin je u glavni italijanski grad stigao s reputacijom jednog od najboljih napadača u Evropi. Ipak, prva sezona okončana je razočaravajuće. Premda je doveden da postiže golove, kapiten bh. reprezentacije je poentirao osam puta. No, u sezoni 2016/17 službeno postao najbolji strijelac italijanskog prvenstva. Džeko je ove sezone postigao čak 29 pogodaka u Seriji A, jedan više od prvog pratioca Driesa Mertensa iz Napolija. Edin je u sezoni u svim takmičenjima postigao 39 pogodaka. Uz 29 pogodaka u Seriji A bh. napadač je dao dva pogotka u kupu i osam u Evropskoj ligi, gdje je također promovisan za najboljeg strijelca. Ovo je Džeki bila ubjedljivo najbolja golgeterska sezona u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

7. Kada je u ovoj sezoni  postigao dva gola Napoliju u gostima postao je jedini nogometaš  u historiji koji je postigao minimalno po 50 golova u tri od pet najjačih liga Evrope (Premiership, Bundesliga i Serie A). Sada će s Romom pokušati osvojiti treće mjesto u Seriji A do kraja prvenstva. Ta pozicija garantira nastup u elitnom evropskom takmičenju i naredne godine. Roma će s golegeterom iz Sarajeva pokušati eliminisati Liverpool u polufinalu Lige prvaka. Ako to uspiju bit će to prvi put nakon 1984. godine da igraju finale ovog takmičenja.

8. Edin je igrao za mlade selekcije BiH, a za seniorski tim je debitovao u junu 2007. godine kada je na Koševu gostovala Turska. Tada je postigao i prvi pogodak za državni tim. U martu 2009. godine u belgijskom Genku postigao je feneomenalan pogodak Belgiji, a tada je dobio i nadimak Dijamant. Narednih godina pa sve do danas postao je lider bh. nacionalnog tima. U oktobru 2013. godine izborio je s Zmajevima plasman na Mundijal koji se naredne godine igrao u Brazilu.  U trećoj utakmici Grupe F BiH je savladala Iran 3:1, a prvi pogodak postigao je upravo Edin.

9. Džeko je 2013. godine dobio i prestižno priznanje – Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Inače, ovo priznanje dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i  kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu. Nagrada se dodjeljuje bez obzira na godinu ostvarenja nagrađenog uspjeha, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unapređenju i razvitku grada na Miljacki.

10. U novembru 2009. godine  Džeko je postao prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje iz Bosne i Hercegovine. U sklopu ovog projekta posjetio je nekoliko škola i domova za nezbrinutu djecu u našoj zemlji. U oktobru 2017. godine postao je i ambasador Omladinske škole FK Željezničar. Nakon obavljenog treninga reprezentacije dobio prigodne poklone od čelnih ljudi tim s Grbavice.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...