Sarajevo bez podrške navijača u borbi za Evropu, Željo pobjedom želi trasirati put ka tituli

- Advertisement -

U nedjelju se na Koševu igra 114. prvenstveni derbi između Sarajeva i Željezničara.

Plavi s Grbavice imaju 15 bodova više, bore se za titulu prvaka i pokušat će pobijediti na najvećem bh. stadionu kako bi ostali na vrhu tabele. S druge strane, Bordo tim težit će da osvoji kompletan plijen i uključi se u borbu za treće mjesto koje garantuje izlazak u Evropu.

Osim toga, Željezničar je u prethodna dva prvenstvena okršaja upisao pobjede i jasno je kako u bordo svlačionici gore od želje za osvetom. Bit će ovo dvoboj pun prestiža i velikih uloga.

Koševo će biti poticaj za Sarajevo

Po prvi put kako se igra bh. prvenstvo jedan od dva sarajevska kluba ima ogromnu bodovnu prednost. Ipak, na terenu se sve zaboravlja, nogomet je u prvom planu i bez obzira na trenutno stanje na tabeli, koliko neko imao veće nogometno ime i iskustvo, svi se jednako žele dokazati i pobijediti. Pritom tradicija, aktuelna forma i pozicija na tabeli – malo znači. Koševo može biti poticaj izabranicima Husrefa Musemića. Ipak, zbog bojkota izostat će podrška najvatrenijih pristalica sa sjeverne tribine. No, u koševskom timu svjesni su kako će igrati protiv ekipe koja želi osvojiti naslov prvaka, po prv put nakon pet godina. Dakako, za očekivati je tvrd dvoboj s malo šansi i prostora za stvaranje istih. Sam početak može donijeti defanzivni gard obje ekipe i u oba tabora trudit će se na ne dopuste  stvaranje šansi za gol. Recept Sarajeva je poznat, težit će da u ranoj fazi utakmice postignu pogodak.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan još jedan skup podrške Palestincima: Svijet spava i nakon 35.000 mrtvih u Gazi

”Želimo da budemo bolji i da osvojimo bodove. Svjesni smo da ne igramo na nivou ambicija kluba, ali smo to ostavili iza nas. Potrudit ćemo se da odigramo dobru utakmicu i da obradujemo naše navijače. Želja mi je da sve prođe korektno i na terenu i na tribinama”, istakao je na pres konferenciji Husref Musemić, strateg Bordo tima.

Dakako, Sarajevo na proljeće ima veliki problem s realizacijom. S obzirom da su u jesenjem dijelu sezone bili najefikasnija ekipa poražavajuća je činjenica da su u osam proljetnih mečeva postigli svega četiri pogotka. Ipak. velike su šanse da, nakon povrede, u nedjeljnom okršaju zaigra i Mersudin Ahmetović, prvi strijelac tima s Koševa. Musemić je stigao po peti put na klupu Sarajeva krajem augusta prošle godine. U ruke je dobio ekipu izgubljenog samopouzdanja. Musemić je dobio Sarajevo koje je zapalo u dugi i mračni tunel, ali je uspio pronaći izlaz. Nakon određenog vremena uspio je vratiti stabilnost i samopouzdanje raštimanoj ekipi na terenu i zauzvrat je dobio ono za što svaki trener živi – pobjede. Međutim, kada se na proljeće očekivalo jedno lepršavo Sarajevo, potpuno su podbacili i Musemić ima veliku odgovornost za takav scenarij. Ipak, iskusni stručnjak je svjestan da trijumf u derbiju vraća povjerenje navijača i sigurno je da će dobro pripremiti ekipu.

Adžem: U utakmicu želimo ući hladne glave

Ni Željin recept nije tajna. Pokušat će ofanzivnom igrom i velikom podrškom s tribina da osvoje tri boda na najvećem bh. stadionu.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

”Derbi na Koševu je važan iz više razloga. Izuzetno je bitan zbog prestiža, a nama je krucijalno da pobjedom ostajemo na prvom mjestu. Kako se bliži kraj prvenstva, sigurno je i pritisak veći. Ovdje je važno ući u meč hladne glave, jer se samo tako može pobijediti”, najavio je koševski dvoboj Admir Adžem, prvi šef struke Željezničara. Treba napomenuti da je on lišen usluga Ramovića i Stevanovića zbog povrede, dok su Zec i Crnov suspendovani.

U plavoj svlačionici su svjesni da će igrači u bordo dresovima težiti da ostvare pobjedu i na taj način učine završnicu prvenstva zanimljivijom i povećaju šanse za plasman na treće mjesto. Motiva igračima Željezničara neće nedostajati. Sama činjenica da trijumfom ostaju na vrhu i da mogu po treći put zaredom savladati najljućeg rivala govori sama po sebi. Ipak,još je svježa rana od maja 2017. godine kada je Željezničar praktično na Koševu ostao bez titule. Admir Adžem je tokom sezone dobro vodio Želju. Serijom pobjeda dokazao je da može nositi teret uloge stratega Plavih. Pokazao je da može ostvariti cilj i u teškim utakmicama. Završi li sezonu u pobjedničkom ritmu, ostvarit će cilj za sebe, ali i navijače. A još je u igri na oba fronta.

Utakmica na Koševu počinje u 16:30 sati uz direktan prijenos na Moja TV.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...