Nikada više stranaca: Argentinac, Srbijanci, Hrvati, Makedonci i Sirijac u vječitom bh. derbiju

- Advertisement -

Nikada više stranaca: Argentinac, Srbijanci, Hrvati, Makedonci i Sirijac u vječitom bh. derbiju

Čak 14 internacionalaca tražit će svoju šansu u predstojećem vječitom bh. derbiju, koji će fudbaleri Željezničara i Sarajeva odigrati u nedjelju na stadionu Grbavica

U nedjelju na stadionu Grbavica u Sarajevu fudbaleri Željezničara i Sarajeva po 104. put odigrat će prvenstveni vječiti derbi, a ono što je posebno zanimljivo uoči predstojećeg sudara najljućih rivala od Une do Drine, od Save do Jadranskog mora je da nikada više stranaca nije konkurisalo za sastave timova dva najveća kluba u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Čak 14 intrenacionalaca tražit će svoju šansu u najvećoj klupskoj utakmici bh. fudbala, desetorica u redovima Sarajeva i četvorica Željovaca. Argentinac, Srbijanci, Hrvati, Makedonci i Sirijac bit će sudionici tzv. “bordo – plave bitke za prijestolnicu”.

U Želji više rođenih Sarajlija

Meho Kodro, trener Fudbalskog kluba Sarajevo pobjednički tim pokušat će sastaviti i od stranaca Ivana Tatomirovića, Radoša Protića, Miroljuba Kostića (Srbija), Krste Velkoskog, Riste Mitrevskog (Makedonija), Marija Barića, Ševke Okića (Hrvatska), Ahmeda Kalasija (Sirija), Miloša Stojčeva, Beograđanina koji ima državljanstva Srbije i Crne Gore, a u širem igračkom kadru tima sa Koševa je i golman Marko Ivkić (Hrvatska). Odlični napadač Leon Benko (Hrvatska) i Germain Kouadio iz Obale Slonovače, stranci su koji još nisu stekli pravo igranja za Sarajevo, te će naredni derbi odgledati s tribina, a bili bi sigurno od velike koristi stručnom štabu.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Nikada više stranaca: Argentinac, Srbijanci, Hrvati, Makedonci i Sirijac u vječitom bh. derbiju

Sa druge strane, Željezničar se u ovoj sezoni oslonio uglavnom na domaće snage. Među njima su četvorica stranaca: golman Marijan Antolović (Hrvatska), te Mladen Zeljković (Srbija), Juan Manuel Varea (Argentina) i Edi Baša (Hrvatska).

U seniorskom pogonu Željezničara prijavljena su 32 fudbalera. Procentualno internacionalaca je 12,5 posto. Kod Sarajeva je na popisu 31 igrač, a njih 38,7 posto su stranci.

Kultni sarajevski derbi posebno emotivno osjećaju igrači rođeni u glavnom gradu BiH, te kako su mnogi dosadašnji treneri i akteri “utakmice svih utakmica” govorili, daju i “više od maksimuma kako bi pobijedili najvećeg rivala”.

U nedjeljnom duelu Željezničar će imati nešto više rođenih Sarajlija. Kerim Memija, Benjamin Čolić, Enis Sadiković, Dino Hasković, Eldar Hasanović, Sead Bućan, Riad Bajić i NedoTurković “lokalci” su koji će stajati sa “plave” strane, a u “bordo” dresovima suprotstavit će im se sugrađani Dejan Bandović, Amer Dupovac, Džemal Berberović, Samir Radovac, Faris Handžić, Haris Duljević i rezervi golman Emir Plakalo.

Nikada više stranaca: Argentinac, Srbijanci, Hrvati, Makedonci i Sirijac u vječitom bh. derbiju

Gotovo iz svih regija BiH bit će igrača u nedjelju na Grbavici, rođenih u Trebinju, Banjoj Luci, Drvaru, Tešanju, Tuzli, Zenici, Palama, Doboju, Širokom Brijegu, Mostaru, Bihaću, Travniku, ali i bh. državljana koji su na ovaj svijet došli u Kelnu, Slavonskom Brodu, Velsu, analizira Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Četiri A reprezentativca

Sarajevo ima i iskusniju ekipu, jer je prosječna starost Kodrinih igrača 24 godine, dok trener Željezničara Admir Adžem raspolaže sa timom prosječne starosti 21,9 godina. Željo se trenutno može pohvaliti sa jednim A reprezentativcem, Josipom Kvesićem (Bosna i Hercegovina), dok Sarajevu u svojim redovima ima trojicu članova tri nacionalna tima, Gojka Cimirota (BiH), Krstu Velkoskog (Makedonija) i Ahmeda Kalasija (Sirija).

Sarajevo ima i najskuplji tim u Premijer ligi BiH, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 7.050.000 eura. Željezničar je po platežnoj moći tek peti u društvu najboljih sa igračkim kadrom ukupne cijene od 3.400.000 eura.

Utakmica 13. kola Premijer lige BiH Željezničar – Sarajevo igra se u nedjelju, 2. novembra, sa početkom u 13:30 sati. Nakon 12 kola Željezničar je na trećem mjestu prvenstvene tabele sa 26 bodova, koliko ima i drugi Zrinjski, odnosno bodom manje od lidera Širokog Brijega. Sarajevo je u 12 ovosezonskih prvenstvenih utakmica prikupilo 23 boda i na petom je mjestu tabele, piše Anadolu Agency.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...