Cafu: Ronaldinho je bio neuhvatljiv, Taffarel ključni igrač, a Neymar može biti najbolji na svijetu

- Advertisement -

Zbog njegove brzine i neumornosti mnogi su ga zvali brazilski brzi voz. Nije mogla proći gotovo nijedna utakmica a da komentator barem nekoliko puta nije glasno izgovarao ‘Cafu, Cafu…’ (puno ime Marcos Evagelista de Moraes). Nastupio je u tri finala SP-a i jednom je ponosno podigao pehar svjetskog prvaka u vis. Bilo je to na SP-u u Japanu i Koreji 2002.

https://www.youtube.com/watch?v=_Y78wB89GE4&feature=emb_title

Njegov uspon počeo je na SP-u 1994. u SAD-u kada je spletom okolnosti zaigrao u finalu, gdje je u 21. minuti zamijenio Jorginha. U razgovoru za FIFA-inu službenu stranicu sjajni desni bek Cafu je opisao trenutak kada ga je selektor Carlos Alberto Parreira pozvao s klupe da uđe u igru…

-Istovremeno sam bio tužan zbog Jorginha, ali i sretan što sam dobio priliku zaigrati u finalu SP-a. Bio je to senzacionalan trenutak za mene, bio sam spreman! Iako sam na turniru dobivao samo prilike s klupe, za finale sam se spremio i fizički i psihički kao da ću igrati. Bio sam spreman pomoći ekipi ako se nešto dogodi i to se dogodilo, kazao je danas 50-godišnji Cafu.

Kakav je bio osjećaj postati svjetski prvak?

-Neizmjerna sreća! Senzacionalan osjećaj da je vaš rad i trud nagrađen.  U hotelu smo imali veliko slavlje, došle su naše obitelji, prijatelji… Neki su išli na golman Taffarel. Cijeli turnir je bio dobar, a u finalu je obranio penal pa je zato po meni i najzaslužniji. Također, Aldair i Marcio Santons su igrali jako dobro, Romario i Bebeto su zabijali golove…, ali za mene je ključni igrač bio Taffarel.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

Četiri godine kasnije Brazil je u finalu SP-a poražen od Francuske. Novinare FIFA-e zanimalo je Cafuovo mišljenje šta misli kakav bi bio omjer da su Brazil i Francuska igrali 10 puta?

-Francuska 5, mi 5. Obje momčadi su bile u sjajnoj formi na tom SP-u. Bili smo momčadski jaki i imali smo pojedince sposobne da u svakom trenutku donesu prevagu.

Jedan od najubojitijih Francuza za Brazil je bio Zinedine Zidane. Veliki Zizu im je presudio na SP-u u Francuskoj 1998., te na SP-u u Njemačkoj 2006.

-Zidane je definitivno jedan od najboljih igrača koje sam ikada vidio. I tehnički i fizički. Imao je impresivnu viziju igre, jaku sposobnost razmišljanja u igri, odličan odabir i brzinu reakcije i improvizacije. Uvijek se pametno pozicionirao. Ukratko, bio je izvanredan.

Jedan od najubojitijih Brazilaca bio je Ronaldo! Prije SP-a u Japanu i Koreji dvije godine je ‘jedva’ igrao. Jeste li vjerovali da može učiniti ono što je uspio u Japanu i Koreji 2002.?

-Ronaldo je imao veliku sposobnost da se brzo oporavi od ozljede. Nikada nismo sumnjali u njegove sposobnosti. Jedan je od najvećih igrača ikada. Jedinstven kao igrač i pojava. Njegov nadimak govori sve.

U ranoj fazi karijere igrali ste na poziciji ofanzivnog veznog igrača. Šta mislite kakva bi Vaša karijera bila da ste nastavili igrati na toj poziciji?

 To je nemoguće znati. Bilo bi zanimljivo to znati. Možda bih bio najbolji igrač na svijetu, ali možda nikad ne bih ostvario karijeru kakvu sam napravio kao obrambeni. Ali, uvijek sam volio igrati u sredini terena, tu uvijek imate cilj i sudjelujete u svim napadima.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Protiv kojeg igrača Vam je bilo najteže igrati u karijeri?

-Ronaldinha Gaucha! Bio je tako nepredvidiv, mogao je raditi nevjerojatne stvari koje niste mogli ni zamisliti. Neusporediv je s bilo kojim drugim igračem.

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo monopolizirali su nagradu za najboljeg igrača po izboru FIFA-e. Ko je bolji po Vašem mišljenju?

-Govorimo o dvjema silama svjetskog nogometa. Na vrhu su već 15 godina. Jedan je osvojio 6, a drugi 5 FIFA-inih nagrada. Teško je izabrati između njih dvojice. Sve što mogu reći jeste da su obojica sjajni igrači.

Šta mislite ko bi ih mogao naslijediti na tronu?

 Neymar! Mislim da on ima sve što treba da bi postao najbolji igrač svijeta.

Mislite li da će se Brazil u velikom stilu vratiti na SP-u u Kataru 2022.?

 Vrlo sam optimističan kada je u pitanju reprezentacija Brazila. Siguran sam da će Brazil odigrati sjajan SP u Kataru. Imamo Neymara i jako puno drugih dobrih i iskusnih igrača, kao i nadarenih mladih igrača koji dolaze.

Jeste li razmišljali da se počnete baviti trenerskim poslom?

 Možda nakon 2022. godine. Bilo bi lijepo nekome prenijeti iskustvo koje sam stekao u karijeri. Ali, nije sigurno. Vidjet ćemo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...