Bubalo: Uradili smo jako dobar posao u GOŠK-u, želim im da izbore Premijer ligu

- Advertisement -

Nije tajna da se treneri u bh. nogometu mijenjaju kao na traci što taj posao čini izuzetno teškim i stresnim. BiH je jedno vrijeme držala neslavni europski rekord po broju smijenjenih trenera, pa je tako ostalo zabilježeno da je 2015. godine u elitnom rangu bh. nogometa izvršeno čak 25 trenerskih promijena. Te je godine najviše mijenjao zenički Čelik, čak pet puta.

Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je Premijer lige BiH po broju trenerskih promijena u rangu s Bolivijom, Tunisom, Alžirom te Saudijskom Arabijom.

Danas je stanje po tom pitanju nešto bolje, ali i dalje je evidentno da uprave mnogih klubova nemaju strpljenja i često nerealno žele instat rezultat. To je posebno izraženo u nižim rangovima gdje je teško pronaći imalo ambiciozniji klub koji je zadržao istog trenera dvije sezone.

Ivan Bubalo – Foto: Dnevni list

Bubalov slučaj

Donedavni trener GOŠK-a iz Gabele Ivan Bubalo najnoviji je primjer koliko malo je potrebno da se klub ‘zahvali’ šefu struke. Bubalo je sa svojim stručnim stožerom odveo GOŠK do jesenje titule u Prvoj ligi FBiH i bio je na dobrom putu prema Premijer ligi. Međutim, smijenjen je nakon prvog kiksa, odnosno nakon drugog poraza u sezoni.

Prvi dio sezone GOŠK je odradio bez poraza, a u nastavku je ubilježen poraz u gostima kod direktnog konkurenta u borbi za Premijer ligu konjičkog Igmana, što se ne može smatrati kiksom, te poraz u Bihaću od Jedinstva koji je upravi GOŠK-a bio dovoljan da potraži novo rješenje na klupi.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički rudari još uvijek čekaju plate i topli obrok za januar

-Taj poraz u Bihaću, drugi u sezoni, bio je presudan što se tiče naše suradnje. Uprava je smatrala da nismo na potrebnom nivou kad je igra u pitanju i odlučila je da je potrebna promjena i njihovo legitimno pravo je da to naprave i to apsolutno poštujem, kazao je Bubalo i naglasio da smatra kako je u 15 mjeseci rada u GOŠK-u sa svojim stožerom napravio jako dobar posao.

-Moram naglasiti da mi je bilo zadovoljstvo i privilegija voditi takav klub s tako bogatom tradicijom kakav je GOŠK, izjavio je Bubalo.

Mostarski trener preuzeo je GOŠK u prošloj polusezoni kada se klub borio za ostanak i to nakon što je u sezonu ušao s premijerligaškim ambicijama. Bubalo je bio četvrti trener GOŠK-a u toj sezoni, ali se pokazao i najuspješnijim, pa ga je klub odlučio zadržati i za aktualnu sezonu.

-Jesenski dio u prošloj sezoni bio je vjerojatno jedan od lošijih u povijesti kluba. Kada sam stigao imali su 14 bodova u 15 kola i bili tek na 14 poziciji. U proljetnom dijelu imali smo drugi najbolji učinak u ligi (29 bodova), odmah iza Posušja (30) koje je izborilo Premijer ligU. Mi smo završili kao sedmi. Kvalitetna analiza rada, dobar trenažni proces, dobri odnosi unutar struktura kluba, svakako i kvalitetan odabir igrača zalog su pokretanja stvari na bolje. Sve se to nama posložilo pa smo završili kao prvi na kraju prvog dijela ove sezone koju smo završili bez poraza, dodao je Bubalo, koji ističe kako nisu samo rezultati bili uspješni u toj polusezoni.

PROČITAJTE JOŠ:  U centru Sarajeva izložene cipele u znak sjećanja na ubijene građane tokom opsade

Dva reprezentativca

-Velika satisfakcija svima u klubu, te meni kao treneru je činjenica da smo u tom periodu dali dva člana za U21 reprezentaciju, Igora Savića i Blaža Boškovića, te da smo imali najboljeg strijelca lige Dženana Haračića. GOŠK je uvijek bio klub koji je znao prepoznati kvalitetne mlade igrače i davao im priliku za njihov razvoj i afirmaciju. Mi smo samo nastavili u tom smjeru. Jako puno takvih igrača je upravo od GOŠK-a krenulo pravim putem u karijeri, kazao je Bubalo.

U trenutku smijene Bubalo je GOŠK ostavio na drugoj poziciji, s bodom manje od konjičkog Igmana. Bez obzira što više nije dio kluba Bubalo je uvjeren da će Gabeljani na kraju sezone ostvariti cilj.

-Imam samo riječi hvale za sve u klubu, od predsjednika Luje Ilića, koji daje cijelog sebe u ovaj projekt i bez kojeg rezultati ne bi bili mogući, pa direktora Andrije Jurkovića koji je desna ruka predsjednika. To su ljudi koji mogu biti primjer svima kako se vodi klub koji po svemu zaslužuje Premijer ligu. GOŠK je po svemu na premijerligaškoj razini i već iduće sezone bi trebao to i postati a to im od srca želim, zaključio je Ivan Bubalo.

Iza Bubalovog stožera ostaje zapisana sljedeća statistika:

Broj utakmica – 34

Pobjeda – 19

Neriješenih 11

Poraza – 4

Gol razlika – 61:27

Postignuti golovi – 1.91 (u prosjeku)

Primljeni golovi – 0.8

Bodovi u prosjeku – 2.0

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...