Biciklizam u Sarajevu ima dublje korijene od nogometa i košarke

- Advertisement -

[tps_title][/tps_title][tps_header][/tps_header]

Biciklizam je danas izuzetno poluran sport u našoj zemlji. Mnoge osobe rekreativno uživaju u vožnji, a postoje i brojni klubovi koji se takmiče.

No, ako pogledamo u historiju shvatit ćemo kako ovaj ovaj sport ima dublje korijene od poluranijih nogometa, košarke, i rukometa. Tako je daleke 1904. godine u gradu na Miljacki osnovan Biciklistički klub ”EL Kamer”.

Upravo tih godina u Sarajevu su se održavale utrke za prvenstvo Bosne i Hercegovine.

”List Gajret” koji je štampan početkom proteklog stoljeća pisao je u utrkama u biciklizmu u gradu podno Trebevića.

”U mišici ima snage da se natječemo”

”Naši trkači na biciklu pokazaše da i kod nas ima smisla za sport, da i u našoj mišici ima snage da se natječemo”, stoji u jednom pasusu Gajreta.

Također, navedeno je da se u to vrijeme počeo buditi društveni život, te da je omladina osjetila potrebu da se ujedinjuje i da imaju fizičku aktivnosti. Počeci sarajevskog biciklizma vežu se za Mahmuta Žigu i Ahmeda Karabegovića kao članove ”El Kamera”.

Dakako, pored njih dvojice treba dodati i Austrijanca Karla Volfa. Oni se smatraju začetnicima danas izuzetno popularnog sporta u Sarajevu. Recimo, zapisano je kako su Žiga i Volf bili veliki rivali na stazi, ali istovremeno i veliki prijatelji kada se ne takmiče. Tako je Žiga prije početka utrke svoj bicikl detaljno pregledavao kod Volfa koji je imao mehaničarsku radnju.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo O.J. Simpson, velikan američkog fudbala kome se sudilo za dvostruko ubistvo

Treba podvuči da je u to vrijeme biciklizam bio jedan od najpopularnijih sportova  u svijetu, pa je kao takav stigao i u našu zemlju. Prvenstvo je održano na Ilidži, a u dramatičnoj završnici na kraju je pobjedu odnio Volf. Izvještači su zapisali kako su tribine ilidžanse piste bile ispunjene do posljednjeg mjesta i da je dosta gledatelja ostalo vani. Pored dramatičnih utrka u predgrađju Sarajeva na Ilidži koja je imala i najbolje uslove, zanimljivo je bilo i na utrkama Banja Luka – Sarajevo. Jasno je kako je u to vrijeme upravo ta utrka okupljala najviše učesnika. Do početka Prvog svjetskog rata popularnost biciklizama u BiH je konstantno rastao. Nakon odlaska austrougarske monarhije počela je opadati inetresovanje.

Bicikli umjesto automobila

I Juguslaviji se popularnost biciklizma povećavala iz godine u godinu, a nakon osamostaljenja BiH ovaj sport je koračao stazama uspjeha. Tako se vremenom javila ideja o pravljenju biciklističke staze u Sarajevu kako bi ljubitelji ovog sporta mogli uživati. Na taj projekat biciklisti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine čekali su godinama. Trenutno je na radost biciklista  dobar dio staze završen. Najveće udruženje gradskih biciklista Sarajeva Giro di Sarajevo je još od 2008. putem protestnih vožnji od vlasti zahtjevalo da se gradski biciklizam počne tretirati kao ozbiljan saobraćaj. To je podrazumijevalo izgradnju profesionalno projektovane i pravilno izvedene biciklističke infrastrukture. Stavari se dobro razvijaju u tom pravcu i uskoro će se staza proširiti na još neke dijelove Sarajeva. U septembru 2017.godine u glavnom gradu BiH održan je jubilarni, deseti biciklistički događaj “Giro di Sarajevo” koji je pod motom “Za BAJKovito Sarajevo”  okupio više od 2.500 biciklista. Statistika pokazuje kako ovaj sport ima sve više poklonika iz godine u godinu i da će bickli na ulicama glavnog grada BiH uskoro u dobroj mjeri zamijeniti automobile.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Također, u Sarajevu i BiH sve više je zanimljiv i brdski biciklizam. Odnosi se na vožnju naročito dizajniranim terenskim biciklom  izvan izgrađenih prometnih pravaca. Misli se na brdske i šumske puteljke, ali i na urbana područja gdje god se zahtijeva vještina terenske vožnje. Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u takmičarskom smislu u neprestanom je porastu. Biciklisti koji treniraju ovaj sport naglašavaju kako Sarajevo ima izvanredne uslove za razvoj brdskog biciklizma.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...