Baraž za SP 2017. u Francuskoj: BiH čeka ime još jednog eventualnog rivala

- Advertisement -

Evropsko prvenstvo za rukometaše, koje se igra u Poljskoj, ulazi u samu završnicu. Poznati su parovi polufinala, a samim tim i skoro svi učesnici baraža za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. godine održati u Francuskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Rukometna reprezentacija BiH, koja je kroz kvalifikacije osigurala mjesto u baražu, tako čeka još jedno ime eventualnog protivnika. Tri posljednje plasirane selekcije sa EURO 2016, a to su Slovenija, Srbija i Crna Gora prilikom žrijeba parova biće u drugom „šeširu“ zajedno sa kvalifikantima. Među njima su osim BiH još: Austrija, Holandija, Češka, Latvija i Portugal.

U prvom „šeširu“ u kojem su nosioci biće: Poljska, Bjelorusija, Makedonija, Danska, Švedska, Rusija, Mađarska i Island. Posljednji tim u ovom „šeširu“ biće poznat nakon ogleda polufinala, a zatim i susreta za treće mjesto na EP. Poražena, odnosno četvrtoplasirana reprezentacija će u baraž, dok će osvajači medalja uz domaćina Francusku osigurati direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. Podsjećamo u polufinalu 29. januara sastaće se Norveška – Njemačka i Španija – Hrvatska.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničanin Kenan Penjić novom pobjedom u Njemačkoj osvojio titulu evropskog prvaka

Žrijeb baraža održaće se 31. januara u Poljskoj, posljednjeg dana Evropskog prvenstva. Prve utakmice na rasporedu su od 10. do 12. juna, a revanši od 14. do 16. dana šestog mjeseca ove godine.

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj nastupiće 24 reprezentacije. Osim domaćina, koji je jedno i svjetski šampion, svoje mjesto na završnom turniru osigurao je i Katar kao vicešampion svijeta. Poznati su i ostali predstavnici Azije uz Katar, a to su: Bahrein, Japan i Saudijska Arabija. Najviše mjesta čak 13 pripada Evropi, četiri Aziji, a po tri Africi i Americi. Posljednji 24. učesnik biće poznat nakon dodatnog kvalifikacionog turnira na kojem će igrati šampion Okeanije, te po jedan tim iz Azije, Afrike i Amerike koji su osvojili četvrto mjesto na svojim kontinentalnim prvenstvima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...