Ultra-prerađena hrana poput gaziranih pića, slatkiša, energetskih pločica, voćnih jogurta, smrznutih pizza i obroka može zadovoljiti želju za slatkim, masnim i slanim, ali nova istraživanja ukazuju na to da su ove namirnice posebno štetne za srce i mozak, negativno utičući na raspoloženje i kogniciju.
Meta-analiza objavljena u februaru u BMJ-u pokazala je direktne veze između konzumacije ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, pretilosti, anksioznosti, depresije, problema sa snom i smrti. Ranija istraživanja također su pokazala povezanost ovih namirnica s većim rizikom od depresije (44%) i anksioznosti (48%).
Istraživanje iz Brazila pratilo je 10.775 ljudi i otkrilo da konzumacija samo 20% kalorija iz ultra-prerađene hrane ubrzava kognitivni pad za 28%. Studija iz Velike Britanije pokazala je da se rizik od demencije povećava za 25% sa svakih 10% povećanja unosa ultra-prerađene hrane.
Uzrok ovih problema može biti u visokom unosu kalorija, što dovodi do pretilosti i upale, faktora povezanih s depresijom i demencijom. Također, ovi proizvodi mogu biti zarazni zbog kombinacije šećera, masti, soli i aditiva koji ometaju normalnu komunikaciju između mozga i crijeva.
Preporuke stručnjaka uključuju smanjenje unosa ultra-prerađene hrane, redovne obroke, te osvještavanje djece o tome kako ih prehrambene kompanije manipuliraju kroz marketing.