Sarkazam

Sve više Slovenaca traži posao u BiH

0
Sve više Slovenaca traži posao u BiH, Life.ba

Zbog gospodarske krize sve više Slovenaca, posebno mladih, traži posao u inozemstvu, a na prvom je mjestu BiH u kojoj je broj Slovenaca rade u toj zemlji, po službenim podacima, porastao s oko 6.000 na 11.000 osoba.

Najviše interesa za rad u ovoj bivšoj republici pokazuju mlađi od 35 godina, među njima je najviše onih koji se nakon dobivanja diplome ne mogu zaposliti kod kuće, a velik je broj dnevnih migranata koji se na posao u BiH svakodnevno voze iz pograničnih krajeva.

Iako je BiH svoje tržište rada za članice EU otvorila tek prije nekoliko godina, najviše je interesa za zapošljavanje upravo u ovoj državi koja za sada nije toliko pogođena krizom.

Slovenci najviše rade u industriji, građevinarstvu, zdravstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima. Podaci o Slovencima koji su se zaposlili u drugim zemljama bivše Jugoslavije nije poznat, ali se procjenjuje na oko 9.000, ali je u padu zbog gospodarske krize.

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji u porastu je i trenutačno je oko 8,6 posto, a računa se da će rasti i u idućoj godini te da će se broj nezaposlenih premašiti sadašnjih 110.000. Računajući strane radnike koji su u vrijeme konjukture radili u Sloveniji, najviše u građevinarstvu, Slovenija je u zadnje četiri godine, po procjenama sadašnje vlade, izgubila 100.000 radnih mjesta.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.