Podrumi Vukoje 1982 i restoran Toplik proslavili uspješnu godinu

- Advertisement -

Bosanskohercegovački vinari u godini iza nas postigli su zapažene rezultate, a to se posebno odnosi na Podrume Vukoje 1982, koji su prigodnom manifestacijom obilježili kraj uspješne godine.

U restoranu „Toplik“, koji spada u red najboljih u Bosni i Hercegovini, oni su održali druženje sa novinarima, gdje su sumirali brojne uspjehe i osvojene nagrade, te najavili planove za naredni period.

– Na početku želim da poručim da kupujemo domaće, jer imamo vrhunske proizvode. Vinari u BiH su se prije nekoliko godina udružili i već sada imamo odlične rezultate. Za Podrume Vukoje 1982 godina na izmaku bila je do sada najuspješnija. Osvojili smo brojne nagrade širom svijeta. Drago nam je što smo svoje proizvode predstavili zajedno sa najpoznatijim svjetskim vinarijama, kakve su francuske Maison Champagne, Drappier, Rolly Gassmann i Joseph Perrier, italijanske Antinori, Ornellaia, Cantina Terlan, Capanelle, austrijska Sepp Moser… Kada u takvoj konkurenciji osvojite nagrade, onda stvarno imate razloga za sreću. Ponosni smo na naše vino Tribunia crvena 2018, koje je osvojilo zlatnu medalju na dvadesetom izdanju nadmetanja vina od sorti Merlot i Cabernet u italijanskom gradu Bergamu. Tribunia crvena pobrala je simpatije i novinarskog žirija, dobivši nagradu Premio della stampa. Na ovogodišnjem IWSC-u (International Wine & Spirit Competition) u Londonu naša grozda muskat (ocjena 98 bodova) osvojila je trofej u kategoriji “marc brandy” i našla se na listi najboljih destilata, te je proglašena za najbolji destilat od grožđa na svijetu za 2024. Ovo je veliko priznanje za nas i potvrda da se uloženi trud i rad isplate – kaže Radovan Vukoje, vlasnik Podruma Vukoje 1982 i predsjednik vinara Bosne i Hercegovine, udruženja koje djeluje kao grupacija u sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Karleuša "udarila" i na Madonnu: "Legenda si, ali odje*i"

Vukoje je istakao da je pred njima težak zadatak da u narednom periodu ponove uspjeh iz 2024. godine.

– Rezultati u 2024. su velika čast, ali i obaveza da i naredne godine nastavimo sa nizom priznanja za vina i destilate. Očekuju nas prvi sajmovi van regiona i za maslinova ulja, a, poslije izuzetne berbe koju smo imali u masleniku u Zasad polju, i tu se nadamo velikim međunarodnim priznanjima. Takođe, ove godine širimo ponudu našeg turističkog dijela sa event centrom u Zasad polju, koji će, pored destilerija Aperitivo bar i shopa, biti značajna tačka na mapi hercegovačke vinske ceste – podcrtao je Vukoje.

PROČITAJTE JOŠ:  Thompsonova pjesma ipak nominovana za Porina: I BiH se spominje u kontroverznom tekstu

Prisutnim novinarima obratio se i Stefan Jovančić, vlasnik restorana “Toplik”, koji je jedan od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u cijeloj sarajevskoj regiji, a koji je 2009. godine od Udruženja hotelijera i turizmologa BiH nagrađen prestižnom nagradom “Zlatna kruna” za restoran sa najboljim vlastitim uzgojem ribe na prostoru cijele BiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA