Ovo bobičasto voće je najveći prijatelj mozga

- Advertisement -

Konzumiranjem čaše i po cijeđenog soka od borovnice svakoga dana može se poboljšati aktivnost mozga kod starijih ljudi, ističu naučnici koji su učestvovali u istraživanju Univerziteta „Exeter“ iz Velike Britanije, piše portal Prvo zdravlje.

Istraživanje je sprovedeno nad zdravim ljudima između 65 i 77 godina. Rezultati su pokazali da su im se, nakon svakodnevnog ispijanja cijeđenog soka od borovnice, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i da im se ubrzalo aktiviranje mozga u različitim situacijama, prenosi Business Insider.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta znači PFAS?

„Ukoliko po 30 mililitara soka od borovnice pijete 12 sedmica svakog dana, aktivnost mozga će se poboljšati. Borovnica vam daje energiju i pospešuje kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa“, ističe Joena Batel sa Univerziteta „Exeter“.

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. To ukusno voće takođe se preporučuje u prevenciji raznih bolesti poput krvnih oboljenja, srčanih bolesti, regulacije šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, raka…

PROČITAJTE JOŠ:  Jabuka dnevno čuva naše zdravlje

Osobe koje imaju problema sa prekomjernom težinom treba da znaju da su borovnice korisne u dijetama, zahvaljujući vlaknima koja daju oskećaj sitosti.

Istraživači Univerziteta „Exeter“ naglašavaju da borovnice podstiču cirkulaciju sitnih krvnih sudova u mozgu, obezbjeđujući tako maksimalan dotok hranljivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprečava i liječi simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju i koncentraciju kod starijih osoba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koliko vode dnevno trebamo piti?

Čuli ste to mnogo puta – voda je najzdravije...

Povremeni post može pomoći u gubitku težine

Povremeni post – praksa izdržavanja određenog vremenskog perioda bez...

Svaka čast: Grupa Sarajlija osvojila najviši vrh Afrike

Miran Stambol i još petorica planinara polovinom mjeseca osvojili...

Hrvatska povlači dvije serije Ibuprofena iz apoteka

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je...

Osim što lijepo miriše, lavanda je dobra za zdravlje

Osim protivupalnog, antioksidativnog i antibakterijskog djelovanja, lavanda je jedinstvena...