Od sutra počinje toplotni talas u BiH koji će potrajati desetak dana

- Advertisement -

Domaći meteorolozi najavljuju dolazak novog toplotnog talasa koji bi u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine mogao potrajati i deset dana. Zbog toga će na snazi biti mjere upozorenja na ekstremne vremenske prilike.

Dani vikenda biti su nadprosječno toplli, a narednih dana u Bosni i Hercegovini izvjesno je sunčano i još toplije vrijeme.

“Sa utorkom počinje još jedan ovogodišnji toplinski val koji može negativno djelovati na zdravlje stanovništva. Toplinski val će u nekim dijelovima naše zemlje, naročito na jugu, potrajati najmanje desetak dana”, najavljuju meteorolozi.

Osim toga, početkom sedmice zrak u Bosni mogao bi biti nestabilan, uz mogućnost kraćih lokalnih pljuskova. Više izgleda za pljuskove imaju planinski predjeli gdje se i očekuje nešto više oblaka u odnosu na ostala područja.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu

Na jugu i sjeveru zemlje, dani će počinjati vrlo toplim jutrima, što znači da se temperatura tokom noći neće spuštati ispod 20 stepeni, upozoravaju meteorolozi iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Minimalne temperature zraka u periodu od devetog do 18. jula varirat će između 16 i 21 stepen u Bosni, na jugu Hercegovine do 25 stepeni. Najviše dnevne temperature uglavnom između 32 i 38 stepeni.

Moguće je da lokalno temperature budu i iznad 39 stepeni Celzijusa.

U periodu od 18. do 20 jula očekuju se i dalje stabilne vremenske prilike, ali sa nešto nižim temperaturama zraka. Od 20. jula prema raspoloživim prognoznim modelima temperature bi lokalno mogle biti iznad 40 stepeni Celzijusa. Važno je naglasiti da je za taj period indeks UV zračenja vrlo visok.

PROČITAJTE JOŠ:  U Makarskoj izgorjela 35 metara duga jahta

Osim toga, s obzirom da je kiša najavljena samo i lokalno za planinske predjele, u ostalim krajevima će nastupiti sušni period te tako meteorolozi upozoravaju i na racionalno korištenje vode.

Ranije je prognozirano i da će nebo nad BiH biti prekriveno saharskim pijeskom, a riječ je o negativnim česticama koje pijesak pokupi na putu do nas.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća kod Doboja: Cisterna sletjela sa puta

Na putu M17, u blizini pilane između Johovca...

Porodica Amre Kahrimanović nezadovoljna presudom: Brat Nedžad teško optužio Tužilaštvo TK

Policijski službenik Elvis Ćustendil danas je osuđen na 25...

Snalažljivi Semberci pronašli spas od vrućina: Napravili bazen od bala sijena

Ovih dana mnogima je glavni cilj kako se osvježiti...

Elvisu Ćustendilu 25 godina zatvora za ubistvo Amre Kahrimanović

Elvis Ćustendil, policijski službenik MUP-a TK, osuđen je na...

Vlasnik kafića u Beogradu polomio lobanju radniku: Šutirao ga u glavu

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu...