Prada Marfa – zagonetno i neuobičajeno mjesto na kojem se umjetnost susreće s pustinjom

- Advertisement -

Naizgled „bačen“ usred ničega i sa populacijom manjom od 2.000 stanovnika, gradić Marfa u zapadnom Teksasu poznat je kao opskurno središte umjetnosti i kreativnosti, prikladno nazvan po liku iz romana Dostojevskog.

Piše: Sanja Savić

Iako ima samo jednu ulicu i semafor, ovo mjesto krije nevjerovatan broj umjetničkih studija, galerija i intrigantnih umjetničkih instalacija.

Maleni gradić poznat je i po fenomenu nazvanom „Marfa ghost lights“, a u zavisnosti od toga sa kim razgovarate, dobit ćete odgovor da su zagonetna svjetla rezultat atmosferske refleksije, paranormalne pojave ili vječite misterije.

Sa svojim širokom putevima i otvorenim nepreglednim krajolicima, Marfa je godinama središte interesovanja i Hollywoodske filmske industrije – film James Deana Giant iz 1956. godine snimljen je tu, kao i No Country For Old Men i There Will be Blood, a sva tri su osvojila Oscara.

https://www.instagram.com/p/BuAb3X0hBp8/

  1. godine, umjetnički duo Elmgreen & Dragset, kojeg čine Michael Elmgreen i Ingar Dragset iz Berlina, otvorili su stalnu umjetničku instalaciju Prada Marfa u pustinji Chihuahua, udaljenu 60-ak kilometara od gradića Marfa.

https://www.instagram.com/p/BuPaLz4gXL3/

Prada Marfa izgledom podsjeća na malenu prodavnicu brenda Prada sa eksterijerom od bijelog gipsanog maltera, smještenu na prašnjavoj parceli pored autoputa i sa tri strane ograđenu ogradom.

Unutar izloga prodavnice, koja to zapravo i nije, jer nema vrata i nikad nije otvorena, nalazi se šest tašni i 20 pari cipela brenda Prada koje je iz kolekcije iz 2005. godine lično odabrala i donirala Miuccia Prada.

https://www.instagram.com/p/BuMgDrLFRzN/

Noću, torbice i cipele sjaje toplim bojama iza staklene fasade, a stojeći ispred, posjetioci mogu da vide raštrkano nisko rastinje i brda koja se izdižu u daljini. Prazna luksuzna prodavnica djeluje kao da je pala s neba usred pustinje i vjerovatno je najčudniji butik na svijetu.

https://www.instagram.com/p/BuT1O1DABXv/

Izrađena od zemljane gline, ideja je bila da se ova biorazgradiva građevina nikada ne restaurira, već da propadne vremenom, a na taj način, Elmgreen & Dragset su željeli da bace kritiku na luksuznu modnu industriju.

Tokom godina, Prada Marfa je više puta bila na meti pljačkaša, omalovažavana je političkim letcima i grafitima po svojim zidovim, a u takvim slučajevima, umjetnici su morali da vrše minimalne popravke kako bi joj vratili prvobitni izgled.

Međutim, ozbiljna popravka objekta nikada nije urađena i pretpostavlja se da će se prije ili kasnije urušiti i sjediniti sa pustinjskom prašinom. Instalaciju nadgleda lokalni umjetnik Boyd Elder.

https://www.instagram.com/p/BuFOaCQg6z3/

Umjetnički dvojac prvobitno je želio otvoriti butik na drugom mjestu, a posebno im se svidjela kombinacija Prada Nevada, međutim za to je bila potrebna podrška lokalnih vlasti koju u Nevadi nisu dobili.

U posljednjih više od 13 godina, ovaj neobični objekat privukao je veliku pažnju ljubitelja savremene umjetnosti i dočekao ogroman broj posjetitelja, među kojima je i Beyonce, a znak sa brojem kilometara i Prada Marfa natpisom zahvaljujući seriji Gossip Girl danas krasi sobe i kancelarije širom svijeta.

https://www.instagram.com/p/nDaZ5hPwzb/?utm_source=ig_embed

U septembru 2014. godine, nakon špekulacija koje su se pojavila da je Prada Marfa nezakonita reklama i da će zbog toga biti uklonjena, zvaničnici Teksaškog ministarstva saobraćaja objavili su da će postavka biti reklasificirana kao muzej, a Prada Marfa će biti jedini eksponat.

Danas, Prada Marfa još uvijek stoji sama u pustinjskoj žegi Zapadnog Teksasa na autoputu US90, pored koje na hiljade posjetitelja prođe svake godine, zaustavljajući se da okinu selfie i zaprljaju stakla izloga koji još uvijek stoji netaknut.

Ovaj neobični butik je zasigurno jedinstveno mjesto na kojem se prašina nikad ne sliježe.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...