O eri mode kojoj mora doći kraj – Nova kolekcija brenda Belma Tvico

- Advertisement -

U vodi pronalazimo slobodu, ali i dualnost. U njoj su nespokoj i mir, utjeha i tuga, poniznost i ponos, potiskivanje i oslobođanje. Ciklično, baš poput mode, lako se razvija iz jednog stanja u drugo, ostajući iskrena u svom izrazu, utemeljena u svojoj srži, prilagođavajući i usklađujući svoj fizički oblik sa različitim okolnostima.

Duboko dirnuta globalnim promjenama i transformacijama svijeta u kojem živimo, Belma Tvico kroz kolekciju za jesen/zimu 2021/2022. godine šalje poruku o eri mode kojoj mora doći kraj. Možda je melanholija u njezinim kreacijama element privlačnosti. Daleko ispod slojeva ženstvenosti i nježnosti svojih kreacija, ovog puta nam nudi drugačiji pogled na modni svijet. Iz dubine svog kreativnog bića, uvodi nas u svoju realnost ─onu u kojoj se svjetlo i mrak prepliću na površini tkanina koje je koristila da oblikuje jači konstrukt mode.

Nova kolekcija brenda Belma Tvico upravo govori o dualnosti: dualnosti u krojevima, bojama, obliku i prirodi same kolekcije. Dizajnerica ovog puta drugačije percipira koncept kroja i oblika svojih kreacija. Njezin jezgroviti stil fokusiran je na oblike koji grle žensko tijelo ─ guste, u prozirnim i neprozirnim materijalima, i načinu na koji koristi pismo Bosančice u maksimaliziranom stilu. Belma Tvico svoju novu kolekciju otvara strogim krojevima: haljinama koje se transformiraju u kapute, klasičnim odijelima, izrezanim i urezanima detaljima na kreacijama, te blago naglašenim siluetama koje u fokus stavljaju sužen struk, čineći time formu svake od kreacija izuzetno ženstvenom. Ovako uspostavljenom siluetom, Tvico se dotiče ženstvenosti iz drugog ugla predstavljajući nam haljine s printom ukrašene volanima, te elegantne crne komade poput provokativne suknje koja prati liniju tijela. Kolekcija se razvija u istinsku noćnu čaroliju kroz seriju izduženih, crnih komada ukrašenih čipkom i šljokicama. Paleta zagasito ružičaste, tamnocrvene, žad zelene, pastelno plave, bež i crne boje naglašava ukupni, melanholični osjećaj kolekcije. Može li melanholija istovremeno biti i optimistična? Ova kolekcija je apsolutni dokaz da može, jer govori o modnoj dualnosti kroz objektiv hrabrog, novog svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

Suptilni monohromni akcenat u kolekciji naglašen je mnogim nijansama zelene boje u kojima su sačinjena dva nova printa: postepeni tok rijeke koji nam nudi osjećaj igre akvarela na praznom slikarskom platnu i poetsko tumačenje dizajneričinog naslijeđa: ideji kojoj Tvico ostaje odana unazad nekoliko sezona. Nadahnut stećcima, pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar u svom opusu Kameni Spavač napisao je prekrasne pjesme. Jedna od njih ─ Modra Rijeka─ poslužila je kao inspiracija Tvico za vrijeme istraživanja univerzalnih pitanja kojih se Dizdar dotiče u svojoj poeziji: vrijednosti otpora, iako bi on mogao biti uzaludan; vjere, iako bi mogla biti iluzorna, te života, iako završava sa smrću. I, tako njezina modra rijeka teče kroz svilene tkanine, noseći u sebi sve nijanse specifične modne vizije.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren berber od milion KM: Irfanu Tepiću prvi čestitali Ramo Isak, Sejo Brajlović i Gabrijel Čabro

Možda je najuzbudljiviji aspekt ove kolekcije vjera u budućnost koju Tvico gaji u svom biću. Suočena sa post-covid erom u modi, bila je izazvana da dizajnira kolekciju koja je savremena i zrela. Žena za koju Tvico kreira je evoluirala uporedo sa njezinim dizajnerskim kredom. Njezin smisao za složenu konstrukciju očit je u svakoj kreaciji. Mnogo truda je uloženo u kolažiranje različitih vrsta tkanina, krojeva i oblika kako bi u konačnici nastala kohezivna kolekcija. Ove sezone, njezin dizajn potrebno je sagledati iz više uglova jer često podrazumjeva skrivene poruke i značenja. Kolekcija je istovremeno minimalistična i zapanjujuća. Kakva god bila njezina unutrašnja motivacija, Belma Tvico se suočila sa novim izazovom predstavljajući kolekciju koja je dualna u svojoj prirodi, ali potpuno jednoobrazna u svojoj izvedbi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...