Izložba „Expanding“ Belme Tvico-Stambol i Taide Jašarević-Hefford

- Advertisement -

Multisenzorna, teatralna, maštovita ─ tako bismo u tri riječi opisali „Expanding“,  sinoć otvorenu modnu izložbu dizajnerice Belme Tvico nastalu u saradnji sa umjetnicom Taidom Jašarević-Hefford. Kroz pažljivo osmišljenu scenografiju i rasvjetu, u veličanstvenom prostoru sarajevske galerije Java, predstavljen je jedinstven spoj mode i umjetnosti ─ sanjivo iskustvo prepuno fantazije koje nam dočarava gotovo opipljive spone između dva potpuno srodna svijeta.

„Expanding“ je kruna dugogodišnje plodonosne saradnje ove dvije umjetnice. Izložba je to koja se osvrće na prošlost prilagođavajući je današnjici, istovremeno istražujući kompleksnost utkanu u čežnju za humanijim, smislenijim, i pravednijim svijetom. Isprepleteni u kvadratne forme, fragmenti bogate bosanskohercegovačke prošlosti i njezinog kulturno-historijskog naslijeđa pričaju priču o kontinuitetu i opstojnosti. Karakteri bosančice, srednjovjekovnog bosanskog pisma, odavno su ukorjenjeni u dizajnerski etos Tvico. Ponovno oživljeni na svilenom platnu, protkani u jedinstvene dezene, karakteri se pojavljuju u različitim formama i oblicima ─ svjedočeći o identitetu, pripadnosti i ljubavi.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Beogradu: Pronađeno tijelo muškarca u blizini trafostanice

Modna dizajnerica još jednom prikazuje multidimenzionalnost i multidisciplinarnost u svom radu. Granice između mode i umjetnosti se brišu. Tako nas uvodi u svoju realnost, onu u kojoj se svjetlost i mrak prepliću na površini delikatnih svilenih tkanina koje je koristila kao medij kako bi oblikovala jači konstrukt mode. Tome svjedoči jak kontrast u dezenima ─ od pastelnih i nježnih do zagasitih i jarkih. Svaki od dezena nosi svoj jedinstven naziv, poput Orion nazvan po sazviježđu koje je simbol duhovne moći, ili Expanding, po kojem izložba nosi ime, a koji evoluira u različitim i bogatim nijansama boja. Njihove poruke su slojevite, baš poput umjetničkog izraza u kojem su nastali.

PROČITAJTE JOŠ:  U Srbiji nestala dvogodišnja djevojčica: Prvi put aktiviran "Amber Alert", potraga traje satima

Izložba je realizirana uz podršku Udruženja „Tradicija i kultura“ koje podržava rad, te domaću i međunarodnu promociju bh. modnog dizajna i likovne umjetnosti i kulture. Nastala je kao rezultat posvećenog rada iza kojeg uvijek stoji isti cilj ─ očuvanje kontinuiteta u bh. modnom dizajnu i promocija bh. kulturne baštine. Izložba će biti otvorena narednih sedam dana (Galerija Java, ul. Maršala Tita 21). Pored svog neupitnog umjetničkog karaktera, sve izložene svilene marame su dostupne i u prodaji, u sarajevskom modnom studiju Belma Tvico i u online shop-u.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...