Belma Tvico – Kolekcija Proljeće/ljeto 2020. 

- Advertisement -

Belma Tvico je modna konceptualistkinja. Pažnja koju posvećuje konceptualnom dizajnu u svom radu predstavlja tihu revoluciju.

Dok kontinuirano uvodi inovativni pristup modi, vodeći računa da je isti u skladu sa njezinom ličnom filozofijom i estetikom, Belma Tvico istražuje modu van njezine prolazne komponente. Iz sezone u sezonu, vidljiva je kulturološka promjena u njezinom radu, dok insistira na gotovo holističkom pristupu u izradi svojih kolekcija.

Taj pristup uključuje razvoj potpuno novih tkanina i oblikovanja istih, a karakteriše ga dizajnerski dualizam− fuzija mode i umjetnosti.

Kolekcija koju Belma Tvico predstavlja za sezonu proljeće/ljeto 2020. godine je, bez ikakve sumnje, inspirisana višom modom− onom koju nazivamo couture. Couture u njezinom radu djeluje kao kreativni katalizator, dok sama dizajnerica teži da u nešto potpuno nosivo utka dozu unikatnog i ekskluzivnog. Postoji snažna potreba da dizajnira vlastite materijale, a ne samo odjeću, kako bi sebe izdvojila iz gomile. Visokokvalitetni materijali prepuni simbolike objedinjuju ono što je u ethosu njezinog stvaralaštva: bogato kulturno-historijsko naslijeđe, ljubav prema bojama i konceptualnim idejama koje se razvijaju kao prirodna posljedica njezinog snažnog umjetničkog djelovanja.

Za proljeće/ljeto 2020. godine, Belma Tvico poseže za kombinacijom intuicije, razumjevanja mode i predviđanja trendova kako bi razvila kolekciju koja odiše bezvremenskom elegancijom, suptilnošću i inovativnošću. Sama činjenica da tako lako kombinuje naizgled nespojive materijale je osnov nastanka njezinih jedinstvenih odjevnih komada.

Tradicionalni, struktuirani materijali upareni su sa laganim, prozirnim, umjetnički obogaćenim materijalima koji, na svojstven način, grle žensko tijelo. Kao nastavak prethodne kolekcije, u novoj kolekciji se također reflektuju umjetnost, historija i kultura podneblja u kojem stvara. Belma Tvico šalje poruku o individualnosti; ona oblikuje žensko tijelo u različite oblike i strukture kako bi svijetu predstavila novi tip žene: damu koja odiše modernim šarmom.

Postoje ideje i vizije koje Belma Tvico oživljava putem svojih kreacija i koje uspješno prenosi u realnost. Snažno je posvećena zanatskoj vještini izrade odjevnih komada.

Rukavi i okovratnici su krojeni na netipičan način, nekada u potpunosti uklonjeni. Podstava je kreirana na način da se može nositi kao zaseban modni dodatak, dizajnirana kao zasebno umjetničko djelo. Dužina njezinih haljina, suknji i šorceva varira u odnosu na stil koji se predstavlja.

Paleta boja obiluje monohromatskim i klasičnim koloritima, dodatno obogaćena pastelnim i vibrantnim nijansama. Omaž višoj modi vidimo i u finalnoj obradi odjevnih komada, izrađenu ručno uz posvećenost najsitnijim detaljima.

Umjetnički predznak kolekcije postignut je kroz upotrebnu unikatnih uzoraka i dezena. Custom-made dezeni koji veličaju srednjovjekovno bosansko pismo Bosančicu već su postali prepoznatljiv potpis u radu Belme Tvico.

Njezina potreba da inkorporira bosanskohercegovačko kulturno-historijsko naslijeđe u svoj rad još jednom je rezultirala kolekcijom koja nadilazi trendove, transformiše klasične forme i veliča srž ženstvenosti− one koja je tiha i zavodljiva.

Namjerno pretjeruje sa dimenzijama znakova Bosančice, dajući svakom od korištenih znakova arhitektonski prizvuk. Jasna asimetrija, oštrina u rezovima, definicija i čistoća oblika čini tradicionalne forme modernim.

Podijeljena u četiri segmenta, kolekcija za proljeće/ljeto 2020. godine je koherentna kolekcija koja prati životni put jedne žene u svakom pogledu.

Žena koju Belma Tvico oblači je multi-dimenzionalna: podjednako snažna i krhka, blaga i oštra, intuitivna i racionalna. Prateći svaki njezin korak, ova kolekcija je oda ženi koja se ne boji biti i ostati svoja.

Manekenka : Hilda Halilović
Fotograf: Almin Zrno
Šminka: Maja Talović
Hair: Ensar Dervišbegović/ Hair with character 
Text: Amra Zvizdić
Lokacija:  Swissôtel Sarajevo

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...