Marš mira krenuo je iz Nezuka ka Potočarima

- Advertisement -

Oko pet hiljada učesnika je iz Nezuka krenulo ka Potiočarima u Maršu mira. Oni će u narednim danima proći nekadašnjim putem spasa, odnosno smrti na kojem su u julu 1995. godine pogubljeni brojni Bošnjaci. Trasa je duga 100 kilometara i izuzetno je zahtjevna.

Nezuk koji je udaljen svega nekoliko kilometara od Sapne u julu 1995. godine je predstavljao doslovno mjesto novoga života za brojne Podrinjce koji su se iz Srebrenice i njene okoline zaputili na slobodnu teritoriju.

Većina njih je danima, ali i mjesecima prolaskom kroz brdsko-planinske predjele umicala ruci agresora, ali, nažalost, mnogi nisu preživjeli. Pogubljeni su na najsvirepiji način u genocidu počinjenom nad Bošnjacima, a svima njima okvirno pet hiljada osoba danas odaje počast.

PROČITAJTE JOŠ:  Baka Mirjana Marić (100) donirala 200.000 eura za bolnicu

“Radimo projekciju na pet hiljada, ali očekujemo da će biti više učesnika. Marš mira nosi svoju poruku mira, kao da se nikada i nigdje ne ponovi Srebrenica. Također, odaje se počast nevino ubijenim žrtvama u julu 1995. godine te cilj je da se čuva od zaborava.

Marš mira je međunarodnog karaktera te imamo učesnike iz većine evropskih zemalja pa čak i iz Amerike i Australije”, kazao je za Klix.ba predsjednik pododbora za Marš mira Suljo Čakanović.

PROČITAJTE JOŠ:  Naplatno mjesto Zenica jug na autoputu će biti zatvoreno od 12 sati

Nakon jutrošnjeg zvaničnog okupljanja učesnici su se iz Nezuka zaputili prema Baljkovici, Padlogu, Crnom vrhu, Snagovu, Liplju, Kamenici, Glodi, Udrču, Đugumima, Mravinjcima, Buljimu, Jagnjićima i Budaku, a u konačnici će doći u kompleks Memorijalnog centra u Potočarima, gdje će odati počast žrtvama genocida. Dolazak u dolinu bijelih nišana očekuje se u srijedu u poslijepodnevnim satima.

Cjelokupna dionica duga je 100 kilometara i predstavlja originalnu trasu kojom su od Srebrenice do slobodne teritorije u Nezuku u julu 1995. godine prošle stotine Podrinjaca. U narednim satima i danima tim putem će koračati i Adnan Džafić iz Visokog.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća kod Doboja: Cisterna sletjela sa puta

Na putu M17, u blizini pilane između Johovca...

Porodica Amre Kahrimanović nezadovoljna presudom: Brat Nedžad teško optužio Tužilaštvo TK

Policijski službenik Elvis Ćustendil danas je osuđen na 25...

Snalažljivi Semberci pronašli spas od vrućina: Napravili bazen od bala sijena

Ovih dana mnogima je glavni cilj kako se osvježiti...

Elvisu Ćustendilu 25 godina zatvora za ubistvo Amre Kahrimanović

Elvis Ćustendil, policijski službenik MUP-a TK, osuđen je na...

Vlasnik kafića u Beogradu polomio lobanju radniku: Šutirao ga u glavu

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu...