Zika virus – Veća zdravstvena prijetnja od ebole?

- Advertisement -

Aktuelni zika virus mogao bi postati veća zdravstvena globalna prijetnja od smrtonosnog virusa ebole koji je prošle godine u afričkim zemljama odnio preko 11 hiljada života, prenosi Anadolu Agency (AA).

Da je ovaj stav u vezi zika virusa široko rasprostranjen kod visokih svjetskih zdravstvenih radnika izjavio je Jeremy Farrar, specijalista za infektivne bolesti i šef organizacije Wellcome Trust, jednog od najvećih humanitarnih istraživačkih centara u svijetu.

Kako prenosi britanski “The Guardian”, još uvijek nema nikakvih izgleda da bi se uskoro moglo pronaći efikasno rješenje ili vakcina protiv zika virusa.

“Pravi problem je u tome što se u pokušaju razvijanja vakcine ona mora testirati na trudnicama što je prava noćna mora. Sa 80 posto oboljelih koji ne pokazuju nikakve simptome, praćenje bolesti je izuzetno zahtjevno. Osim toga, stručnjaci upozoravaju da se vrsta tigrastog komaraca koje prenose zika virus, Aedes aegypti, posljednjih desetljeća značajno širi”, rekao je Farrar.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac koji je poginuo nakon udara tramvaja na Ilidži prethodno pao na prugu, uhapšen vozač

Zika virus koji se prenosi sa komarca na čovjeka registrovan je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Zbog globalnih putovanja, naučnici upozoravaju kako se virus može pojaviti bilo gdje u svijetu.

Opasni Zika virus prenosi isključivo komarac Aedes Aegypti koji živi u urbanim sredinama tropskih područja. Agresivno grize tokom dana, a prenosilac je i žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

PROČITAJTE JOŠ:  Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Za zika virus ne postoji vakcina dok ne postoji lijek ni za liječenje virusa. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolja i povraćanje. Simptomi obično počinju tri do sedam dana nakon uboda komarca. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi tranfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom.

Virus je prošle godine eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država, u usporedbi sa 147 slučajeva u 2014. godini. Najveći dio pacijenata bile su porodilje s povišenom temperaturom, osipom i glavoboljom. Ustanovljeno je i kako zika virus izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...