LifeLife news

Vulkan Etna izbacuje pepeo: Zatvoren aerodrom u Cataniji

0
Vulkan Etna izbacuje pepeo: Zatvoren aerodrom u Cataniji, Life.ba
Catania, Italija - 01. mart 2017: Nakon dvije godine mirovanja, proradio je jedan od najpoznatijih svjetskih vulkana Etna koji se nalazi na istoimenoj planini na italijanskom otoku Siciliji. ( Salvatore Allegra - Anadolu Agency )

Vulkan Etna na Siciliji danas je počeo da izbacuje pepeo i vulkanske krhotine, pa su nadležne vlasti zatvorile aerodrom u drugom po veličini gradu na Siciliji, Cataniji, javlja italijanska novinska agencija Ansa.

Loše vrijeme vlada u tom području, a vrh vulkana, visok više od 3.300 metara, obavijen je oblacima. Italijanske službe za vulkan trenutno nisu u mogućnosti precizno procijeniti situaciju.

PROČITAJTE JOŠ:  Video koji je izazvao lavinu oštrih reakcija: Pronađen vozač koji je vozio pješačkom stazom u Sarajevu

Kompanija koja upravlja aerodromom u Cataniji objasnila je da su zbog eruptivne aktivnosti Etne i velikih količina vulkanskog pepela, koji je prekrio aerodrom, obustavljeni letovi dok se ne osiguraju sigurnosni uslovi.

Stručnjaci Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju objavili su da zbog oblaka na vrhu vulkana nije moguće vršiti zapažanja putem video nadzora, ali od jutra detektuju podrhtavanje tla, a uz to i erupciju na vulkanski pepeo, potvrđuju i glasni udarci koji se čuju u Adranu i Biancavilli.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.