Life

Vlada KS usvojila Program sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima

0
Vlada KS usvojila Program sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima, Life.ba

SARAJEVO, (FENA) – Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Program sufinanasiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama KS u školskoj 2022/2023. godini. Usluge cjelodnevnog boravka djece u privatnim vrtićima iz budžeta KS će biti sufinansirane sa 200 KM, a poludnevnog boravka sa 100 KM.

– Ovim programom sufinansiranja namjeravamo obuhvatiti svu djecu koja pohađaju privatne vrtiće. Postavili smo jedan uvjet, a to je da registrovana privatna ustanova ne namjerava uvećati cijenu boravka za više od 10% u odnosu na važeću cijenu u ovoj školskoj godini. Time želimo izbjeći nerazumno povećanje cijena zbog kojeg porodice, odnosno roditelji i djeca u konačnici ne bi imali nikakve koristi. Ovaj program je namijenjen njima, te smo u tom kontekstu i postavili ovaj uvjet. Očekivanja su da će oko 3.600 djece biti obuhvaćeno programom sufinasiranja –  navela je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Američki bombarderi iznad Sarajeva, zaglušujući zvuk aviona

Istakla je da Ministarstvo trenutno intenzivno radi i na registraciji i uvođenju u sistem mnogih ustanova koje se bave  cjelodnevnom brigom o djeci, te da vrši provjere ispunjavanja pedagoških standarda i normativa. Time se, kako je kazala,  povećava konkurentnost ali i nude prilike  svoj djeci da mogu pohađati vrtiće.

Za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima do kraja ove budžetske godine je obezbijeđeno 2.900.000 KM.

PROČITAJTE JOŠ:  Ova slavna duhanska cigareta će uskoro biti historija: Proizvođač najpoznatijih cigareta šokirao objavom

Ministrica je poručila da će Ministarstvo izdati Instrukciju o online upisu djece u vrtiće, kroz postojeći  EMIS sistem Ministarstva. Instrukcija će biti objavljena u ponedjeljak naredne sedmice, na zvaničnoj web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

Također je podsjetila da je Ministarstvo izradilo listu često postavljanih pitanja i odgovora roditelja vezanih za upis djece u vrtiće, a dostupni su na https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-djece-u-predskolske-ustanove-i-program-sufinansiranja-boravka-djece-u

Roditelji sve upite mogu slati na email: predskolsko@mo.ks.gov.ba


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.