UKC Tuzla – Urađena transplantacija pet organa, pacijenti stabilni

- Advertisement -

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, krajem ove godine, urađena je multivisceralna eksplantacija i transplantacija organa i tkiva (jetra, dvije rožnice i dva bubrega).

Cjelokupni proces samostalno su obavili timovi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uz suport, pri transplantaciji jetre, dr. Danka Mikulića iz Klinike za hirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rebro iz Zagreba.

Postoperativni tok, kod transplantiranih pacijenata, protječe očekivano. Svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Ogorčeni rudari stigli u Sarajevo: Ramazan je, naši ljudi nemaju šta jesti

Uz transplantacijski tim Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinike za hirurgiju, Klinike za očne bolesti i Klinike za urologiju veliki doprinos su dali i stručni timovi Klinike za interne bolesti, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu i Bolničke apoteke.

– Kadaveričnom transplantacijom organa i tkiva nastavlja se razvoj projekta transplantacijske medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i stvara mogućnost da se na taj način spasu životi oboljelih i poboljša kvaliteta njihovog života – saopćeno je iz UKC Tuzla.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...