Life

Stiže pomoć za bolnicu u Bihaću: Vlada FBiH izdvojila 500.000, a kompanija Meggle 100.000 KM

0
Stiže pomoć za bolnicu u Bihaću: Vlada FBiH izdvojila 500.000, a kompanija Meggle 100.000 KM, Life.ba

Više institucija, kompanija i banaka uputili su danas pomoć Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću  koja je u požaru u noći sa četvrtak na petak pretrpjela veliku štetu, javlja agencija Anadolija (AA).

Vlada FBiH  tako je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici donijela je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2013. godinu Federalnom ministarstvu zdravstva u iznosu od 500.000 KM na ime pomoći Kantonalnoj bolnici “Dr Irfan Ljubijankić“ Bihać.

Vlasnik kompanija ”Meggle” Toni Meggle je, duboko potresen viješću o požaru u bihaćkoj bolnici, također, danas donio odluku da uplati 100.000 KM za pomoć bolnici i o tome izvijestio vlasti u Bihaću.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra dženaza Azri Spahić koju je ubio nesavjesni vozač

Po odluci premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače Kantonalnoj bolnici u Bihaću će iz tekuće rezerve premijera biti doznačeno 85.000 KM, kako bi svaki zaposlenik dobio simboličnu naknadu u znak zahvalnosti za nesebičnost i humanost koju su pokazali spašavajući pacijente, ali i opremu bolnice, u znak zahvalnosti za požrtvovanost i predanost kojom su radili, kako bi se stanje u ovoj ustanovi što prije normaliziralo, priopćeno je iz Vlade USK-a.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić, koji je danas boravio u Bihaću, odobrio  je donaciju iz granta predsjedavajućeg namijenjenog neprofitnim organizacijama u iznosu od 5.000 KM kao pomoć za otklanjanje materijalne štete nastale nakon požara.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Američki bombarderi iznad Sarajeva, zaglušujući zvuk aviona

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d je, također, izdvojila 5.000 KM, a vlade Tuzlanskog i Zeničko-debojskog kantona ponudile pomoć.

Crveni križ Federacije BiH pokrenut će humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać.

U požaru koji je noćas oko dva sata zahvatio Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću  izgorio je skoro cijeli kompleks, svi krovovi i gornji spratovi bolnice, ali srećom niko nije stradao. Požar je stavljen pod kontrolu oko 3.40 sati, a 200 pacijenata je zbrinuto na sigurno.


You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.