Šta učiniti kada vam se spava na poslu?

- Advertisement -

Vjerojatno se većini ljudi dogodilo ili događa da u poslijepodnevnim satima osjećaju blagi umor i pospanost. Nije to ništa neobično, a znanost je davno objasnila da od 13 ili 14 sati pa do 15 ili 16 sati osjećamo uspavanost zbog promjena u dnevnom biološkom ritmu.

Energija pada, dekoncetrirani smo, nekad činimo sitne greške pa i zaboravimo stvari koje inače ne bi zaboravili. Uz to, ukoliko u ta doba dana za ručak pojedemo više ugljikohidrata ili smo zbog poslovnih obaveza pili premalo vode pa smo dehidirirani, tromost i umor su neminovni. Pogotovo na radnim mjestima gdje se uglavnom cijeli dan sijedi!

PROČITAJTE JOŠ:  Automobili završili u kanalu nakon što se prevrnuo kamion koji ih je prevozio

Što tada činimo? Uglavnom pijemo kafe ili neke druge kofeinske napitke, što kada ponavljamo iz dana u dan može dovesti i do nekih drugih zdravstvenih problema. Postoje i druge metode koje mogu pomoći ako niste u prilici ubiti oko na pola sata. Naprimjer, neka istraživanja pokazala su da mirisi citrusa mogu pomoći da se trgnete iz tromosti, a preporučuje se da pojedete naranču, limun ili grejp, a možete umjesto kave popiti svježi sok od iscijeđene naranče.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

Jedno istraživanje na britanskom Coventry Universityju pokazalo je da žvakanje žvakaće gume okusa mentola također učinkovito pomaže da se razbudite. Osjećaj svježeg daha trenutačno razbuđuje. Ako ste u mogućnost idealno bi bilo da prošetate na svježem zraku, a oni koji nemaju tu mogućnost zbog poslovnih obaveza trebali bi odvojiti nekoliko minuta na radnom mjestu i duboko i koncetrirano disati. Jedna od najvažnijih stvari je da tokom dana pijete dovoljnu kočinu vode.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...