Šta nam budućnost nosi? Kreativni umovi iz BiH mogu podijeliti svoju viziju sa ostatkom svijeta

- Advertisement -

Projekat koji poziva kreativne umove i pripovijedače iz cijelog svijeta da zamisle i oblikuju poželjne budućnosti, zove se Red Bull Futur/io.

Filmovi naučne fantastike uvijek su bili inspirisani novim tehnologijama koje unapređuju život ljudi – od letećih automobila do 3D printera i prepoznavanja lica.

Međutim, većina ovih filmova prikazuje distopijsku budućnost u kojoj tehnologija ima veoma negativne efekte i uticaj po ljudski život, ili ga čak u potpunosti uništava.

Kako bi napravili odmak od negativnog predstavljanja tehnologije u popularnoj kulturi, i umjesto toga donijeli pozitivniju viziju budućnosti, Red Bull Futur/io poziva kreativne umove iz cijelog svijeta da podijele svoje vizije poželjne budućnosti 2030. godine kroz video klipove u trajanju od 60 sekundi.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka

Autori najboljih globalnih vizija biće pozvani na Red Bull Futur/io Akadamiju, koja će biti održana  u martu 2019. godine u Lisabonu (Portugal).

Ova trodnevna edukacijska akademija će kreirati jedinstveno okruženje i najbolje pripovijedače izložiti inspirativnim radionicama i diskusijama.

Učesnici će imati mogućnost da dalje razviju i usavrše svoje koncepte uz ključne voditelje mišljenja u ovoj zajednici.

Na kraju programa, učesnici će također dobiti priliku da predstave svoje finalne koncepte i bore se za šansu da ih Red Bull Media House pretoči u profesionalnu produkciju.

https://www.instagram.com/p/BrC4OL_Be2X/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=pm5yvvwzn48x

Prijave su već počele, a zatvaraju se 8. februara 2019. godine. Za prijave, pojedinačno ili kao grupa, morate imati više od 18 godina starosti (međutim, ako tim bude odabran, samo će vođa tima putovati na Red Bull Futur/io Akademiju.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Dolac Malti: Automobil se zabio u tramvajsko stajalište

Aplikanti trebaju posjetiti web stranicu Red Bull Futur/io i poslati kratki video u trajanju do 60 sekundi, sa svojom vizijom poželjne budućnosti 2030. godine. Sredinom februara će biti odabrani pobjednici, koji će učestvovati u Red Bull Futur/io Akademiji krajem marta.

U Sarajevu i Tuzli će biti organizirane info sesije u decembru i januaru. Uskoro će biti dostupno više informacija, a možete sve novosti pratiti na www.redbull.ba

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...