Smijanje na tri jezika: Vikend smijeha u Domu omladine u Banjaluci

- Advertisement -

Karavan komedije „Smijanje na tri jezika“ seli se iz Mostara u Banjaluku, te će za vikend, 03. i 04. oktobra, i banjalučka publika uživati u dvodnevnom programu posvećenom stand up komediji.

Omladinski kulturni centar „Abrašević“ iz Mostara, u saradnji sa poznatim komičarima iz Bosne i Hercegovine, organizuje dnevne radionice za sve ljubitelje stand up komedije, a večeri su rezervisane za zabavu i smijeh uz nastupe Mirka Komljenovića, Omera Hodžića, Hazima Mujčinovića i Navida Bulbuliju. Učešće je besplatno, a potrebno je samo prethodno rezervisati mjesto, slanjem poruke na info@okcabrasevic.org do popunjavanja dozvoljenih kapaciteta, zbog propisanih epidemioloških mjera.

„Žanr stand up komedije karakteriše društveni angažman, te nerijetko ukazuje na probleme društva, a doprinosi shvatanju važnosti slobode misli i govora. Samim tim je jako bitan za razvoj demokratskog refleksa i društva koje se ne boji samokritike, preispitivanja i popravljanja“, pojašnjava Vladimir Ćorić iz OKC-a „Abrašević“.

Mostarska publika se proteklog vikenda odazvala na poziv na smijeh, a za dva dana trajanja radionicama je prisustvovalo i sedam učesnika. Oni su se tokom Open Mic večeri okušali i na pozornici, a publika je najjačim smijehom proglasila i pobjednika – Harisa Hodžića, koji je kao nagradu osvojio tablet.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

„Oduvijek volim stand up komediju i srećan sam što sam imao priliku učiti tehnike tokom radionica. Mentori su bili odlični, ali i ostali učesnici. Iskreno, nisam očekivao da ću pobijediti, a ni da će se ljudi toliko smijati mom nastupu. Jedva čekam festival u Banjaluci, kada ću nastupiti na još većoj bini, pred još više publike, sa još više poznatih komičara“, kazao je Hodžić.

Učesnici su na radionicama dobili priliku da nauče nešto više o samom žanru, ali i kako se pripremiti za nastup. Radili su na pisanju tekstova, konstruisanju šala, ali i na tome koliko je značajan govor tijela za ovu vrstu komedije. Mentori radionica bili su Mirko Komljenović iz Banjaluke i Omer Hodžić iz Mostara.

„Približili smo im samu formu i radili posebno na onome što zovemo ‘delivery’, odnosno gestikulaciji, govoru tijela i ponašanju pred publikom. Pored toga šta govorite, mnogo je važan i način na koji govorite. Među učesnicima prepoznali smo talente i potencijalne komičare, koji ako nastave da rade na sebi, zasigurno imaju budućnost u ovom poslu“, ispričao je Komljenović.

PROČITAJTE JOŠ:  Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

Projekat se nastavlja, te je sljedeće stajalište karavana – Banjaluka. Program i satnica, isti su kao i u Mostaru, te će učesnici radionica u subotu i nedjelju, od 14 do 16 časova, imati obuku. Nastupi komičara su rezervisani za subotu od 20 časova i 30 minuta, a Open Mic veče, kada će učesnici zauzeti mjesto na pozornici, je u nedjelju u isto vrijeme.

Ali, tu nije kraj, jer karavan humora ima još nekoliko stanica na ucrtanoj ruti po Bosni i Hercegovini. Organizatori će uskoro najaviti i sljedeću lokaciju, a dotad pozivaju sve Banjalučane da posjete Dom omladine tokom predstojećeg vikenda i nasmiju se „na tri jezika“.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...

Upitan opstanak Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Rukovodstvo Nacionalne i univerzitetske biblioteke se zbog nedavnih, kako...