Samo ekonomski osnažena žena može prekinuti svaki oblik nasilja i postati neovisna 

- Advertisement -

Nasilje u porodici kao fenomen u društvenoj zajednici je najučestaliji oblik kršenja osnovnih ljudskih prava koji se dešava kako u svim zemljama svijeta tako i u BiH. Ono kao pojava može ostaviti trajne posljedice na psihu i zdravlje što je najveći problem, ali i reproduktivnu i ekonomsku moć zajednice.

Da bi se smanjile posljedice koje žene prolaze nakon nasilja u porodici najvažnija stavka u osnaživanju je podrška zajednice i sistemsko rješavanje u okviru ekonomskog jačanja žena.

Piše: Brankica Rudan

Fondacija INFOHOUSE i Udruženje građana „Budućnost“ u okviru projekta „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja“, financijski podržanog od strane Evropske unije, održala je Prvi  biznis forum „Put ka ekonomskom osnaživanju žena žrtava nasilja“.

Uspjeh ovog foruma  jeste okupljanje relevantnih predstavnika vladinih, nevladinih organizacija i kompanija, u cilju jačanja koordinisanog odgovora na ekonomsko osnaživanje žena žrtava porodičnog nasilja.

Na forumu su učešće uzele brojne istaknute žene ali i muškarci iz privrednog sektora kako bi diskutirali mogućnosti ekonomskog osnaživanja ove ranjive kategorije stanovništva.

Na koji način su odabrane žene koje su ekonomski osnažene da pokrenu svoje male biznise za svoju budućnost i budućnost  uglavnom malodobne djece i u kojoj fazi je projekat  otkrio nam je Adin Šabić iz fondacije “Infohous”. 

“Prvu godinu projekta obilježili su edukativni modeli i dodjela  sredstava ženama žrtvama nasilja. U prvom ciklusu treninga jačali smo samopouzdanje žena i pripremali ih za izradu aplikacije za dodjelu grant sredstava. Drugi ciklus treninga bio je fokusiran na jačanje i razvijanja njihovih biznisa na tržištu. Od ukupino prijavljenih 35 žena sredstva su dodjeljena za 18 njih, a birane su nakon monitoring posjete gdje je ustanovljeno kome su sredstva najpotrebnija. Loši uvjeti života, socijalna situacija i ekonomska nemoć, te najbolje napisane aplikacije presudili su u odabiru onih koje će zahvaljujući podršci Evropske unije imati priliku u iznosu od 3000  do 5000 EUR pokrenuti vlasite biznise, rekao je Šabić.

PROČITAJTE JOŠ:  Trojica policajaca savladala naoružanog muškarca kod Historijskog muzeja BiH!

Veliku pomoć ovim ženama tokom 2022. godine pružit će biznis anđeli. To su vlasnici i vlasnice kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine koji  sa odabranim ženama prolaze kroz faze osmišljvanja, osnaživanja do uspjeha njihovih malih biznisa.

„Trenutno imamo 43 biznis anđela. Presretni smo što ćemo biti svjedoci toka saradnje i edukacije, te praktičnog dijela između biznis anđela i osnaživanja žena žrtava nasilja”, poručio je Šabić.

Jedna od dobitnica sredstava je  i Adisa Ćosibegović iz Sarajeva koja je  kako bi premostila porodično nasilje, postala ekonomski osnažena, i osigurala sigurnu budućnost za sebe i maloljetnu djecu  odlučila  da pokrene proizvodnju zdravih i bezglutenskih slastica.

“U Sarajevu postoji jako mali broj mjesta gdje se prodaju zdravi proizvodi, posebno oni koji su prirodni i 100 posto bez glutena. Želja mi je da osvijestim građane i građanke BiH o važnosti zdrave prehrane, kao ključnog elementa zdravog života. Kuhinja  mi je ogromna ljubav, koju namjeravam pretočiti u svoje proizvode, kako bi krajnji potrošači mogli uživati u svakom zalogaju“, poručila je Ćosibegović.

PROČITAJTE JOŠ:  Filmska pljačka u Palati Srbije: Lopovi ukrali 43.000 državnih odlikovanja

Proizvodi koje namjerava praviti: Chia pudinge napravljene od biljnih mlijeka, sireve, energetske kuglice i štanglice, bezglutenske krofne, bezglutenske torte.

Emir Salkić privatni je poduzetnik iz Sarajeva koji je svoj biznis razvijao radom i upornošću korak po korak. Odlučio je pomoći u osnaživanju žena i razvijanju njihovih biznisa kao biznis anđeo u ovom projektu.

Rekao bih jednostavno sam osjetio potrebu. Već neko vrijeme se bavim poduzetništvom i mišljenja sam da imam određeno iskustvo koje bih mogao podijeliti sa “novim kolačićima” u poslovnim vodama. Vjerujem da neke lekcije koje sam ja naučio na svojoj koži mogu drugima umnogome pojednostaviti put pogotovo ako se radi o kreativnoj industriji obzirom na moju profesionalnu pozadinu kao arhitekte i čovjeka koji se bavi dizajnom. Mišljenja sam da je ono što ja mogu prenijeti na druge najmanje što mogu uraditi za bilo koga a pogotovo nekoga kome je taj put dodatno otežan, rekao je Salkić.

Plemenitost, nada, želja i ljubav potakli su sve ove ljude i organizacije uz pomoć sredstava  Evropske unije da uđu u veliki projekat osnaživanja žena žrtava nasilja kako bi dostigle nivo u kojem neće biti potlačene, oštećene i ekonomski nesigurne. Samo ekonomski osnažena žena može prekinuti krug nasilja zauvijek i postati neovisna.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...