Rat u Ukrajini: Kako Rusija novači plaćenike

- Advertisement -

Kanali društvenih mreža i grupe za privatne poruke koriste se u Rusiji za regrutiranje nove brigade plaćenika koji će se boriti u Ukrajini zajedno s vojskom, doznaje BBC.

Novinari ovog medija razgovarali su s trenutno angažiranim plaćenikom i bivšim borcem s bliskim vezama s jednom od vodećih ruskih plaćeničkih organizacija, koji su podijelili pojedinosti o kampanji novačenja.

Aktivni plaćenik rekao je da su mnogi veterani tajne Wagnerove organizacije kontaktirani putem privatne Telegram grupe nekoliko tjedana prije početka rata. Pozvani su na “piknik u Ukrajini”, uz kušanje “Sala”, svinjske masti koja se tradicionalno jede u Ukrajini.

U poruci se apelira da se prijave “oni s kaznenim dosjeima, dugovima, ili bez putovnice”. U poruci je također stajalo da su “srdačno pozvani oni iz područja Luganske i Donjecke republike i Krima pod okupacijom Rusije”.

Wagner grupa jedna je od najtajnovitijih organizacija u Rusiji. Službeno ne postoji – ratovati kao plaćenik protivno je ruskom i međunarodnom pravu. No, vjeruje se da je do 10.000 operativaca sklopilo barem jedan ugovor s Wagnerom u posljednjih sedam godina.

Aktivni plaćenik koji je razgovarao s BBC-jem rekao je da se novi regruti smještaju u jedinice pod zapovjedništvom časnika GRU-a, ruske vojne obavještajne jedinice Ministarstva obrane.

Naglasio je da se promijenila politika zapošljavanja, te da je primijenjeno manje ograničenja.

-Oni regrutiraju sve i svakoga”, rekao je, nezadovoljan onim što je opisao, kao niž profesionalizam novih boraca.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Istanbulu: U požaru poginulo najmanje 29 ljudi

Rekao je da se nove jedinice koje se regrutiraju više ne nazivaju Wagner, ali se koriste nova imena – poput The Hawks.

Čini se da je to dio nedavne tendencije da se odmakne od ugleda Wagner grupe, jer je “ime ukaljano”, kaže Candace Rondeaux, profesorica ruskih, euroazijskih i istočnoeuropskih studija na Državnom sveučilištu Arizona.

Wagner se više puta suočavao s optužbama za kršenje ljudskih prava i ratne zločine u svojim operacijama u Siriji i Libiji.

Izvori plaćenika koji su govorili za BBC rekli su da se regruti obučavaju u bazi Wagner u Mol’kinu na jugu Rusije, pored baze ruske vojske.

Osim privatnih grupa za razmjenu poruka, u Rusiji je također postojala javna kampanja za novačenje plaćenika.

Na ruskoj platformi društvenih medija VK, stranica koja sebe opisuje kao stručnjaka za sigurnosne aktivnosti, objavila je oglas tijekom prvog tjedna invazije pozivajući “zaštitare” iz drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza da se prijave za “blisko inozemstvo” . Vojni stručnjaci kažu da se radi o Ukrajini.

Prije je kaznena evidencija bila blokada za one koji su se htjeli pridružiti plaćenicima. Također su postavljena ograničenja za sve rođene izvan Rusije zbog sumnje u odanost.

Postoji “velika potražnja za borcima”, a kako bi se napravila razlika na terenu, “trebat će im tisuće plaćenika”, kaže Jason Blazakis, viši znanstveni suradnik u Soufan Centru, američkom istraživačkom centru za sigurnost.

PROČITAJTE JOŠ:  U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

U petak je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da se 16.000 boraca s Bliskog istoka dobrovoljno prijavilo u borbu s ruskom vojskom. Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je naredbu da se borcima s Bliskog istoka omogući uključivanje u rat.

Prijavljeno je da je do 400 boraca iz Wagnerove grupe bilo u Ukrajini.

Wagnerova skupina prvi je put identificirana 2014. godine, kada je podržavala proruske separatiste u sukobu u istočnoj Ukrajini.

Wagnerov borac objasnio je da je u prvim danima invazije na Ukrajinu bio poslan u drugi grad u zemlji, Kharkiv, gdje je rekao da je njegova jedinica uspješno završila misiju ne otkrivajući o čemu se radi.

-Potom smo plaćeni 2.100 dolara (1.600 funti) za mjesečni rad i vratili smo se kući, u Rusiju, rekao je za BBC.

Blazakis opisuje korištenje plaćenika kao “znak očaja” kako bi se zadržala podrška ruske javnosti. Invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu izazvala je nekoliko prosvjeda u Rusiji. Tisuće su uhićene. Blazakis je dodao da korištenje plaćenika omogućuje Kremlju da “smanji broj mrtvih jer se plaćenici koriste kao topovsko meso”.

Moskva je uvijek poricala bilo kakve veze s plaćeničkim skupinama. BBC je pitao rusko ministarstvo obrane koristi li se baza u Mol’kinu za novačenje dodatnih snaga za, kako ruske vlasti zovu “specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”. Odgovor nije dobio.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...